KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure Frankfurt’ta yaptığı bir konuşmada, AMB’nin parasal genişleme (QE) kapsamında yapacağı tahvil alımlarında yetersizlik değil kıtlık yaşayacağını söyledi. Coeure AMB’nin QE altında yapacağı ülke tahvili alımlarında hedefe ulaşacağını belirtti.

Coeure, “Uygun tahvillerin efektif arzı şüphesiz ki toplam miktardan daha düşük. Ancak yine de satın alım yapmayı hedeflediğimiz miktardan önemli ölçüde yüksek olacağına inanıyorum. Durumun böyle olması halinde, aylık hedefimize ulaşmamız için gerekli olan miktarlarda satın alım yapabileceğimiz bir fiyat olacaktır. Diğer bir deyişle tahvillerde kıtlık yaşayabiliriz ancak yetersizlik olmayacak” dedi.

Coeure, "Özellikle kredi spektrumunun üst ucunda teminat olarak kullanılan varlıklarda görülebilecek bir yetersizlikten kaçınmak için Kamu Sektörü Satın Alma Programı (PSPP) tahvilleri, menkul kıymet ödünç işlemleri yoluyla piyasaya kullanılabilir hale getirilecek. Bu, Eurosistem tarafından satın alınan tahvillerin özel işlemlerde kullanılmasına olanak ve piyasanın işleyişindeki sürtünmelerde rahatlama sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Advertisement