Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:33'te güncellendi)

Vadeli altın kontratları, doların son 10 yılın en yüksek seviyesinden gevşemesi ile birlikte, 8 günlük, 2009'dan bu yana en uzun düşüş dönemini sonlandırdı.

Dolar, 2004'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından, 7 seansta ilk kez 10 gelişmiş ülke para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Dolardaki yükseliş, ABD'de geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisinin Şubat ayında beklenenden daha fazla artış göstermesi ve bunun sonucu Fed'in faizleri artıracağı beklentisinin güçlenmesinin ardından gerçekleşmişti.

Dubai'de MKS Switzerland PAMP Group küresel satış müdürü Frederic Panizzutti, "Hem dolar hem de altın için tek yönlü bir yoldu ve muhtemelen bugüne kadarkinden daha büyük bir düzeltmenin öncesindeyiz" dedi.

Altın, ABD hisse senetlerinin ralli yapması ve dolardaki yükselişin ABD ekonomisinin kazanımlarının ardından Fed'in faiz artışına yaklaştığı yönündeki endişeler ile bu yıl yüzde 2.6 geriledi.

Piyasa değeri bakımından Latin Amerika'nın en büyük bankası Itau Unibanco Holding SA'da metal görünümü üreten Artur Passos'a göre, ABD merkez bankasının 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırımına gidebileceğini işaret etmesi ile birlikte, altın bu yıl da düşerek üst üste üçüncü yılda da kayıp yaşayacak. Eski merkez bankacı Ilan Goldfajn'ın başkanlığındaki grubun bir üyesi olan Passos, Bloomberg Sıralaması tarafından derlenen verilere göre, en iyi tahmin yapan 20 uzman arasında yer alıyor.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,153.20 dolara çıktı. ABD ekonomisinde iyileşme altının güvenli liman olarak cazibesini azaltıyor ve yatırımcıları tahvil ve hisse senedi gibi daha iyi getiri beklentileri olan varlıklara yöneltiyor.

Yatırımcılar, exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını üst üste 11'nci günde de azalttı. Bu Eylül ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini işaret ediyor. Varlıklar Çarşamba günü 2.4 ton azalarak, 1,650.6 tona geriledi.

Mayıs vadeli gümüş yüzde 1.1 gerileyerek ons başına 15.54 dolara geldi.

(17:33'te güncellendi)