Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisinin yeni normali, ABD çalışanları için yeni bir düzen şekillendirecek gibi görünüyor. Bu, Fed Başkanı Janet Yellen için iyi haber.

Çin’i daha yavaş ve tüketim odaklı bir büyümeye yöneltmek ve büyümeyi ihracat ve yatırıma bağımlılıktan kurtarmak için yapılan kampanya, ABD çalışanları üzerindeki yabancı rekabet baskısının azalacağı ve aynı zamanda ABD ürünleri için Çin talebin artış göstereceği anlamına geliyor. Sonuç olarak Amerikalılar için daha fazla sayıda ve belki de iyi ücret ödeyen işler yaratılabilir ve dünyanın en büyük 1. ve 2. ekonomileri arasındaki ilişkilerde büyük bir değişim görülebilir.

Morgan Stanley Asia eski başkanı Stephen Roach, “Çin üretici modelinden tüketici modeline değişim gösteriyor. Bu ABD için büyük bir fırsat” dedi.

Çin ihracatlarının yükselmesi, geçtiğimiz 25 yılda ABD’nin işgücü piyasasında büyük bir delik açtı. Massachusetts Institute of Technology profesörlerinden David Autor’a göre 1999’dan 2011’e kadar yaklaşık 2.4 milyon Amerikan iş pozisyonu kayboldu.