Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) küresel petrol talep tahminini yükseltirken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretmesi gereken petrol miktarını da artırdı. IEA talebin bu yıl günlük 1 milyon varil artarak günde ortalama 93.5 milyon varile ulaşacağını belirtti.

Ajans ayrıca küresel ekonomik büyümede yaşanan hafif yükselişi gerekçe göstererek, küresel üretim tahminin de günlük 130 bin varil yükseltti.

Ajans, ABD'de rekor düzeydeki petrol arzının yakında ülkenin depolama kapasitesini etkileyerek, fiyatlardaki düşüşü sürdürebileceğini ve üretimi azaltabileceğini belirtiyor.

IEA, sondaj kulelerinde yaşanan düşüşün üretimde gerilemeye yol açmamasının da etkisiyle, Amerika'nın 2015 petrol üretim tahminini artırdı. Ajansa göre ham petrol stokları tankları tamamen dolmasına yol açabilir. Ülkenin en büyük petrol depolama merkezi olan Cushing, Oklahoma yüzde 70 dolmuş durumda. IEA bu yıl için yaptığı küresel talep tahminini ve OPEC'in arz etmesi gerekecek miktar tahminini yukarı çekmişti.

Paris merkezli ajansın aylık piyasa raporunda "Stoklar depolama kapasite sınırını yakında zorlayabilir. Bu da fiyatlarda yeniden zayıflığa yol açacaktır. Böylece daha önce başvurulmayan üretimi düşürme kartı kullanılabilir" ifadeleri yer aldı.

Petrol, ABD'deki üreticilerin 2008'den bu yana yaşanan fiyat krizine karşılık olarak sondaj kulelerinin sayısını düşürmelerinin ardından, son iki ayda Londra'ad yüzde 20 değer kazandı. Petrol, OPEC'in diğer üreticileri arz fazlası ile baş başa bırakması sonrası, Haziran'dan Ocak ayına kadar yüzde 61 değer kaybetmişti.