Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, bunu itiraf etmeye isteksiz olabilir ancak tahvil alımlarından sağlanan en büyük faydanın eurodaki gerilemeden kaynaklanması yüksek bir ihtimal.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler AMB’nin parasal genişleme (QE) programının Euro Bölgesi enflasyonunu bu yıl 0.3 yüzde puan artıracağı tahmininde bulunuyor. Ancak enflasyonun desteklenmesinde en büyük işi zayıf döviz kurunun yapması bekleniyor. Euro, ilk haftasını tamamlayan alımların para arzını artmasının ardından 12 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Allianz Global Investors GmbH sermaye piyasaları analiz yöneticisi Hans Joerg-Naumer, "Euro kurunu düşük tutmak istiyorlar" dedi.

AMB Başkanı Draghi, resesyonunun zar zor dışında olan ekonomiyi kurtarmak ve 3 aydır gerileyen tüketici fiyatlarını desteklemek için 1.1 trilyon euroluk (1.16 trilyon dolar) QE planına güveniyor. Draghi, zayıf seviyedeki eurodan sağlanan ekonomik faydaların farkında olması ile birlikte Döviz kurunun hedef alındığını sürekli olarak reddetti. Çünkü zayıf döviz kuru, küresel politika topluluğu karşısında adil olmayan bir avantaj sağlandığını çağrıştırıyor. Zayıflayan bir para birimi enflasyonu canlandırmasının yanı sıra ihracatı daha rekabetçi hale getirir.