Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'li kaya gazı petrolü üreticileri, düşen fiyatlara karşı beklenenden daha güçlü bir esneklik gösteriyor. Verimliliğin artması ve yeni teknolojik gelişmeler birçok ABD'li şirketin düşük fiyatlara karşı ayakta kalmasını sağlıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre petrol platformu başına verimlilik artışları yüzde 30'a kadar çıkabiliyor. Financial Times'ın konuyla ilgili incelemesine göre, geçen Ekim'de zirve yapan petrol sondaj makinesi sayısı yüzde 46 azaldı, bununla birlikte geçen yazdan beri ABD ham petrol fiyatı yaklaşık yüzde 60 geriledi.

Dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını gerçekleştiren OPEC'in gerileyen fiyatlara rağmen ABD'li kaya gazı petrolü üreticilerini piyasa dışında tutmak için üretimi düşürmediği spekülasyonu da yapılmıştı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Al-Naimi'nin "yüksek maliyetli üreticileri sübvanse etmek Orta Doğulu ülkelerin işi değil" şeklinde sözler sarf etmesi ortadaki gerilimi açığa çıkarmıştı. Buna karşılık üretimde kalan ABD'li petrol şirketlerinin oyun alanının dışına itilmesi bir yana üretimlerini arttırmaları bekleniyor.

Birçok ABD'li şirket yöneticisi ve analist, maliyetlerin daha da düşmesi ve enerji fiyatlarının yükselmeye başlamasıyla kaya gazı petrolü üretiminin varil başına 75 dolar seviyesinin altında bir fiyatla bile artış göstermesini bekliyor.

Geçen Ekim'de açıklanan bir araştırmaya göre kaya gazı petrolü projeleri için gerekli ortalama başabaş noktası varil başına 57 dolar.