Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya ve Yeni Zelanda gibi emtia ihraç eden ülkelerin para birimleri, traderların Fed’den gelecek faiz artırımı sinyaline hazırlanması ile en az 4 yılın en düşüğüne yakın seviyelerde işlem görüyor.

Avustralya doları, 2009’dan bu yana en düşük seviyesinden 1 ABD senti daha alçak seviyedeyken, Yeni Zelanda doları hayal kırıklığı yaratan süt işletmesi ihalesinin ardından geriledi. ABD doları euro karşısında, iki günlük düşüşü sonlandırdı ve önemli para birimleri sepeti karşısında yükseliş gösterdi. Fed Başkanı Janet Yellen ve çalışma arkadaşları Çarşamba günü iki gün süren toplantıyı sonlandıracaklar.

Auckland’da bulunan ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli Döviz stratejisti Sam Tuck, “Emtia, piyasa katılımcılarının akıllarında ön sıralarda yer alıyor. Emtia bağlantılı para birimleri baskı altında. Piyasada çoğunluk, Yellen’in faiz artırımı ile ilgili sözlü yönlendirmeden “sabırlı” ifadesini kaldıracağını düşünüyor” dedi.

Avustralya doları ABD doları karşısında, Salı günü yüzde 0.3 gerilemesinin ardından Londra saati ile 06:54’te 76.4 ABD sentinden işlem gördü. Avustralya doları, 11 Mart’ta 75.61 sent ile Mayıs 2009’dan bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Yeni Zelanda doları, Salı günü yüzde 0.9 gerilemesinin ardından 73.04 ABD senti seviyesinde yatay seyretti. Dolar euro karşısında 1.0594 dolar oldu.

Yeni Zelanda doları süt fiyatı endeksinin yüzde 9.6 gerilemesinin ardından Salı günü zayıfladı. Avustralya doları, demir cevheri fiyatındaki düşüş ve faiz indirimi beklentileri ile değer kaybetti. Bloomberg Emtia Endeksi Slaı günü Haziran 2002’den bu yana en düşük seviyeye indi.