Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD, Rusya ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında imzalanan ittifak anlaşmasını tanımadığını belirtti.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, "ABD, bugün Rusya Federasyonu ile Gürcistan'ın işgal altındaki Güney Osetya bölgesi arasında imzalanan anlaşmanın meşruiyetini tanımıyor. Ne bu anlaşma ne de 2014 yılının Kasım ayında Abhazya ile imzalanan anlaşma, geçerli bir uluslararası anlaşma niteliği taşımamaktadır" dedi.

Psaki, "İşgal altındaki Güney Osetya ve Abhazya bölgeleri, Gürcistan'ın ayrılmaz parçalarıdır ve Gürcistan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ediyoruz" diye konuştu.

Rusya ile Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında bugün ortaklık ve entegrasyon anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma, taraflar arasında sosyal, ekonomik, insani, siyasi, savunma ve güvenlik alanlarında yakın işbirliği sağlanması için temel niteliği taşıyor. Anlaşma, 25 yıl yürürlükte olacak ve daha sonra 10 yıllık sürelerle uzatılabilecek.

Anlaşma ile taraflar arasında güvenlik ve savunma alanı oluşturulması, Rusya-Güney Osetya sınırında serbest geçişlerin sağlanması, gümrük kurumlarının entegrasyonu, içişleri bakanlıkları arasında işbirliği ve Rusya vatandaşlığına geçiş sürecinin sadeleştirilmesi öngörülüyor.

AA