Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB), 3. TLTRO operasyonunda bankaların 97.8 milyar euro kredi kullandığını açıkladı. Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin tahminlerinin meydanı bankaların Frankfurt merkezli kurumdan 40 milyar euro (42.5 milyar dolar) borçlanacağı yönündeydi.

Ekonomist tahminleri 15 ile 100 milyar euro arasında değişiklik gösteriyordu. AMB, geçtiğimiz sene gerçekleştirdiği iki benzer operasyonda toplam 212 milyar euro tahsis etmişti. AMB, parasal genişlemeye başlamadan önce uzun vadeli kredilerin büyüme ve enflasyonun canlandırılmasında kritik önem taşıdığını belirtmişti.

TLTRO olarak bilinen hedefli krediler AMB Başkanı Mario Draghi’nin kurumun bilanço tablosunu 1 trilyon euro kadar genişletme planının merkezini oluşturuyor. Fonlamalara gelen talebin hayal kırıklığı yaratması, kötüleşen enflasyon görünümü ile birlikte politika yapıcıları Ocak ayında geniş ölçekli varlık alımları taahhüdünde bulunarak teşvikleri artırmaya teşvik etti.

Frankfurt’taki Barclays Plc kıdemli Avrupa ekonomisti Thomas Harjes, “Satın alım programı TLTRO’ların önemini gölgeledi. Sonuç, banka bilanço tablolarının gelişimi ve önümüzdeki birkaç çeyrek dönemde reel ekonomiye kredi verilmesi faaliyetleri bakımından kayda değer bir iç görü sağlayacak” dedi.

AMB, kredi teklifini daha çekici hale getirmek için fonları yüzde 0.05 seviyesinde olan refinansman oranından sağladı. Önceki operasyonlarında bu oran on baz puan daha yüksekti.