KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Guvernörü Glenn Stevens, Avustralya’nın “önemli bir değişim” geçirmesi ile birlikte ortalamanın altında ekonomik büyüme gösterilen bir döneme girebileceğini söyledi. Stevens, zayıf seyreden Avustralya doları ve merkez bankasının olumsuz etkileri hafifleteceğini ifade etti.

Stevens Melbourne’de yaptığı konuşmada, “Kaynak sektörü sermaye harcamalarındaki büyük artış terse dönüyor ve bu talep üzerinde aşağı yönlü bir etki yaratıyor. Kurdaki gerileme söz konusu değişimi destekliyor ancak bu geçişe ince ayar yapmak konusunda umutlanamayacağımızı her zaman söyledik” dedi.

Merkez bankası, işletme harcamalarının gerilemesinin ardından ülkedeki işsizliği düşürmeye ihtiyaç duyuyor. Ülke ekonomisi, maden şirketlerinin genişlemeyi durdurması ile ekonomik büyüme için yeni alanlar bulmaya çabalıyor. Merkez bankası Şubat ayında faiz oranlarını düşürmesinin ardından Mart ayında faizleri sabit tutma kararı aldı ve ekonominin an için ek teşvik olmadan ilerleyebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre traderlar merkez bankasının Nisan ayı toplantısında faiz indirimine gitme olasılığını yüzde 50 olarak görüyor. Avustralya doları, emtia fiyatlarının gerilemesi ile birlikte geçtiğimiz 6 ayda yaklaşık yüzde 14 değer kaybetti.

Advertisement