Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:56'da güncellendi)

ABD vadeli petrol kontratları, dolar endeksinin 2011'den bu yana en büyük haftalık kayba yaklaşmasının alternatif varlık talebini artırması sonucu, yönünü yukarı çevirdi.

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) yüzde 4.5 değer kazandı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi 5 haftanın ilk düşüşüne yaklaşıyor. İranlı temsilciler ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile nükleer program konusundaki son temasların ardından bugün İsviçre'den ayrılıyor. Müzakerelerin önümüzdeki hafta devam etmesi bekleniyor.

ABD ve Avrupalı yetkililere göre İran, nükleer programı ile ilgili bir anlaşmaya varması ile aylar içinde petrol ihracatını artırabilir. Rusya ise içerideki kullanışsız rafinerilerde daha az işleme faaliyeti yapması sayesinde bu yıl günlük 250 bin varil fazla petrol üretimi yapabilir.

Petrol, Şubat ayından ulaşılan bu yılın en yüksek fiyatından yaklaşık yüzde 15 değer kaybetti. Sondaj şirketlerinin hizmet veren sondaj makinesi sayısını 2011’den bu yana en düşük seviyeye indirmesine rağmen ABD’de petrol stokları, 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine genişleme gösterdi. OPEC, Kasım ayında yaptığı toplantıda üretim kotasını günlük 30 milyon varilde sabit tutma kararı alarak, üretimin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bırakmıştı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) üçüncü en büyük üretici Kuveyt’e göre OPEC pazar payını korumak için üretim hedefini sabit tutmalı.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Arz-talep dengesizliğinin arzda yapılacak bir düzenleme ile onarılması gerekecek. Traderlar, ABD stoklarının yükseldiği gerçeğiyle yüzleşiyor ve bunu göz ardı etmek zor” dedi.

Nisan vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 1.73 dolar yükselerek  New York saati ile 10:01'de 43.66 dolardan işlem gördü. Cuma günü vadesi dolacak olan kontrat 17 Mart’ta 43.46 dolar ile Mart 2009’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Daha aktif olan Mayıs kontratı 47.04 dolardan alıcı buldu.

Mayıs vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 88 sent artıişla varil başına 55.31 dolardan alıcı buldu. Kontrat Perşembe günü 1.48 dolar düşüş ile 54.43 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 8.37 dolar seviyesinde. 13 Mart’ta 9.83 dolar idi.

(16:56'da güncellendi)