Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

Altın ve gümüş, dolardaki düşüşlerin değerli metallere yönelik alternatif yatırım talebini güçlendirmesi sonucu, Ocak ayından bu yana en büyük haftalık kaazançlarını gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 2011'den bu yana en sert haftalık düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Fed Başkanı Janet Yellen, bu hafta yaptığı açıklamada, ABD merkez bankasının, toplantı sonrası yapılan açıklamada sıkılaştırma konusunda "sabırlı" olunacağı taahhüdünün kaldırılmasına karşın, faiz artırımlarında aceleceği olmayacağını kaydetti.

Altın ve gümüş geçen hafta, borçlanma maliyetlerinin artacağı beklentisi ile bu metallerden çıkmasının etkisi ile değer kaybetti. Yğksek faizler, yatırımcılarına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltırken, tahviller gibi daha yüksek getiri beklentisine sahip varlıklara olan talebi güçlendiriyor.

Chicago'da RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Phil Streible, "Bugün herşey dolara bağlıydı ve dolar hızlı bir düşüş gösteriyor," dedi ve "Piyasa halen Fed açıklamasını anlamaya çalışyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, yüzde 1.1 yükselerek, New York saati ile 10:29'da, ons başına 1,181.30 dolara çıktı ve haftayı yüzde 2.5 kazançla geçmeye yöneldi. Bu 16 Ocak'tan bu yana en güçlü yükselişi işaret ediyor.

Mayıs vadeli gümüş kontratları yüzde 3.3 sıçrayarak ons başına 16.645 dolara çıktı ve haftayı yüzde 7.4 kazançla geçmeye yöneldi. Bu da 16 Ocak'tan bu yana en hızlı çıkışı işaret ediyor.

22 emtiadan oluşan Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1.5 kadar yükseldi.

ETF Varlıkları

New York'ta BMO Capital Markets Corp. emtia ürünleri işlem direktörü Tai Wong, "Gümüş altını takip ediyor," dedi ve "Dolardaki zayıflık tüm emtiaya yardımı oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bazı yatırımcılar değerli metaller konusunda ilgisizlik işaretleri gösteriyor. Altın ve gümüş destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar haftalık düşüşlere hazırlanıyor.

Fed yetkilileri, faizlerin bazı ekonomistlerin beklediğinden daha yavaş artırılacağını işaret ederken, bu yetkililerin tahminleri borçlanma maliyetlerinin bu yılın sonuna kadar yükseltilmesini beklediklerini gösteriyor. Fed'in gösterge faizi 2008'den bu yana sıfır seviyesi yakınında.

(16:55'te güncellendi)