Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dow Jones Industrial Average, kurumsal birleşmeler ile birlikte hisse senetlerinin çeyrek dönemlik kazançları genişletmesi ve merkez bankalarının küresel büyümeyi destekleyeceği iyimserliği ile 8 haftanın en büyük yükselişini kaydetti.

Chevron Corp., Exxon Mobil Corp. ve JPMorgan Chase & Co., petrol şirketleri ve bankaların ralli yapması ile yüzde 2.3’ten fazla prim yaptı. Catamaran Corp., UnitedHealth Group Inc.’un şirketi katın almaya karar vermesinin ardından yüzde 24 yükseldi. Horizon Pharma Plc, Hyperion Therapeutics Inc.’i satın alacağını açıklamasının ardından yüzde 18 değerlendi. İnşaat şirketleri, askıda konut satışlarının Şubat ayında beklentilerin üzerinde yükseldiğini gösteren verinin ardından yükseliş kaydetti.

Dow Jones, 263.65 puan veya yüzde 1.5 yükselerek New York saati ile 16:00’da 17,976.31 puan ile günü tamamladı. Endeks böylece 3 Şubat2tan bu yana en büyük artışı kaydetti. Standard & Poor’s 500 Endeksi yüzde 1.2 artış ile 2,086.24 puan oldu. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.2 yükseldi.

Endekslerin yönünde ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın geçen Cuma akşamı yaptığı açıklamalar ve beklentilerin altında kalan tüketici harcamaları etkili oldu. Yellen, faiz oranlarının bu yıl içinde kademeli olarak artırılmaya başlanacağını ve artış hızının ekonomik verilere dayanacağını belirtmişti.

Öte yandan, ABD'de Pazartesi günü açıklanan verilere göre, tüketici harcamaları geçen Şubat'ta yüzde 0,2 artış beklentisine karşın yüzde 0,1 yükseldi.

Analistler, yatırımcıların bu hafta odaklanacağı verilerin başında gelecek Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin geldiğini belirtiyor.

Salı günü takip edilecek ekonomik gelişmeler arasında ise Richmond Fed Baskanı Jaffrey Lacker'ın konuşması ile Mart ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi yer alıyor.