Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de Nisan ayı tarım dışı istihdam (NFP) verisi bugün TSİ 15:30'da açıklanacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 228 bin artış olacağı yönünde. ABD ekonomisi için geçen ay istihdam rakamlarının neden olduğu soğuk duşun kısa süreli olup olmayacağı bu veri ile ortaya çıkacak.

ABD ekonomisi açısından ilk çeyrekteki zayıflığın en net göstergesi Mart ayı istihdam rakamlarıydı. Dünyanın en büyük ekonomisi Mart ayında yalnızca 126 bin istihdam artışı sağlarken, bu rakam 15 ayın en düşük seviyesine işaret ediyordu. Bu rakamın ardından son dönemde ciddi şekilde yükselen doların rallisi yavaşlarken, ABD piyasaları rekor seviyelere çıkmıştı.

ABD Merkez Bankası Fed yetkilileri, Nisan ayındaki toplantıda bu zayıflığı "sert kış şartları" ile açıklarken, piyasalarda bu verinin ardından faiz artışının en azından Eylül ayına kadar erteleneceği beklentisi oluştu. Fed politika yapıcılarının bu açıklamayı getirmesi ve işsizlik maaşı başvurularının son 4 haftalık süreçte ortalama olarak 15 yılın en düşük seviyesine gelmesi, piyasalarda ekonominin ikinci çeyrekte toparlanacağı beklentisinin oluşmasına yol açtı.

Veriye ilişkin beklentilerini Bloomberght.com ile paylaşan Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen, ABD'de zayıf geçen ilk çeyreğin ardından makro verilerin Nisan ayı ile beraber toparlanmasını beklediğini söyledi.  

Bu yönde ilk ipucunun ISM Hizmetler verisi ile alındığını hatırlatan Şen "Mart ayındaki zayıf verinin ardından tarım dışı istihdamın da ikinci çeyreğe ait ilk önemli veri olması sebebiyle yakından izlendiğini söyleyebilirim" diye konuştu.

Piyasadaki genel kanının, çetin kış şartlarının ardından emek piyasasında işlerin tekrar rayına gireceği şeklinde olduğunu belirten Şen "Biz de veriyi bu yönde değerlendirmek taraftarıyız. Beklentilerin karşılanması halinde ücretlerdeki durumu ve on iki aylık revizyonları da inceleyeceğiz. Eğer Şubat ayındaki güçlü koşullara döndüğümüz kanaatine varırsak yeniden ABD doları ve faizlerinde yukarı yönlü hareketlenme görmemiz olasıdır" dedi.

BloombergHT.com’a konuşan İş Yatırım Menkul Değerler, Uluslararası Piyasalar, Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan ise bir önceki verideki zayıflığın önemli bir bölümünün soğuk havayla ilişkili olduğunu ifade etti. Soğuk hava etkisinin kaybolmasıyla net bir toparlanma olacağını belirten Manukyan "180 bin civarı bir veri Fed’in bu yıl gördüğü işsizlik oranını (katılım oranının artmayacağı var sayımı ile) yakalamasını sağlayabiliyor. Önemli olan istihdam hız keserken ücretlerin artıp artmadığı yani bu hız kesmenin sağlıklı olup olmadığını görmemiz olacak.  Haftalık ücret artışında (AHE) Nisan ayında da yüzde 0.2'lik beklentinin üzerinde yüzde 0.3 artış bekliyorum ve bu eğilimin Mayıs'ta da hızlanacağını düşünüyorum" diye konuştu. Manukyan olası senaryoları da şöyle sıraladı: "250.000 ve üstü bir rakamda TL, euro ve altın satışla karşılanacaktır ancak AHE'nin  yüzde 0.2'den daha düşük olmaması gerekiyor. 200-250 arasında bir rakam şayet kuvvetli bir AHE ile desteklenmiyorsa ilk hareket satış olsa da piyasanın genel görüşünü fazla değiştirmez ve kısa vadeli trend devam eder. 180-200 arası bir rakam temel olarak makul bir rakam olmasına rağmen önceki aylardaki kuvvetli trendin bittiğini ilan edeceğinden kuvvetli bir AHE olmadığı takdirde Dolar negatif algılanır. 180 altı bir rakam ise AHE yüksek bile gelse (ki Mart ve 3 aylık ort aslında tehlikeli bir yukarı momentum içinde) dolar satışı ve Fed 2016’yı getirir."

Bloomberght.com için değerlendirmelerde bulunan Noor Capital Uluslararası Piyasa Uzmanı Ahmet Uluhan, ABD ekonomisinden gelen ilk çeyrek verilerinin yavaşlamaya işaret ettiğini, son gelen NFP'nin ise bu durumun sanıldığı kadar hafif geçmediği sinyalini piyasalara verdiğini ifade etti.

Piyasaların bugün uzun süredir iyi performans yakalanan ABD istihdam piyasalarındaki bu sapmanın kalıcı mı yoksa bir nevi düzeltme mi olduğunu anlamaya çalışacağını belirten Uluhan "Özellikle faiz artırım eşiğinde olan ve piyasaları söylemleri ile daha veri odaklı hale getiren Fed politikaları açısından da istihdam değişimindeki rakamlar belirleyici olacaktır. Beklentinin altında yavaşlamanın devamına işaret edecek veri Fed'in Haziran ayını pas geçme ihtimalini kuvvetlendireceğinden dolardaki zayıflamayı derinleştirebilecektir" ifadelerini kullandı.

İlk çeyrekteki performans düşünüldüğünde 230 bin civarı bir verinin yüksek kalabileceği tahmininde bulunan Uluhan, 200.000'e yakın veya biraz altında bir rakamla karşılaşılabileceğini söyledi.

Beklenti dahilinde ya da daha yüksek gelecek rakamın ise Fed'in faiz konusunda elini rahatlatacağından piyasaların da dolar yönlü tekrar toparlanmasına neden olacağını ifade eden Uluhan "Sonuçta veri ile beraber ABD ekonomisindeki yavaşlamanın geçici olduğunu ve toparlanmanın nisan ayından itibaren tekrar başlayacağını iddia eden Fed yönetiminin haklılığını ya da haksızlığını görmüş olacağız" dedi.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com