Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de tarım dışı istihdam Nisan ayında, zaten düşük açıklanan Mart ayı istihdamının daha da aşağıya revize edilmesi ile birlikte, sıçrama gösterdi. Bu durum, firmaların bu yılın başında durgunlaşan ABD ekonomisinin toparlanacağına ilişkin güvenklerini gösteriyor. İşsizlik oranı ise yüzde 5.5'ten yüzde 5.4'e geriledi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre, tarım dışı istihdam Nisan'da 223 bin arttı. Mart ayı istihdamı ise 126 binden, Haziran 2012'den bu yana en düşük seviye olan 85.000'e revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin Nisan ayı için tahmin medyanı 228.000 artış olmuştu. İşsilik oranı , daha fazla Amerikalının işgücüne katılması ve iş bulması ile birlikte, Mayıs 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.

İnşaat ve sağlık bakım, ekonominin kötü hava koşulları ve Batı Sahili limanlarında işçi anlaşmazlıklar gibi geçici sıkıntılardan kaynaklanan durgunluktan sonra ekonominin canlanmaya balşlaması ile birlikte, geçen ay istihdamın en hızlı artış gösterdiği sektörler oldu. İstihdamda bu gibi bir artış ve ücretlerdeki istikrarlı yükseliş, Fed'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz artışına gitmesine neden olabilir.

221,000 artış ile Bloomberg ankeetine katılan ekonomistler arasında doğruya en yakın tahminde bulunan uzmanlardan biri olan Oxford Economics USA Inc.'nin ABD makroekonomi başkanı Gregory Daco, "İstihdamın artış hızı oldukça umut verici," dedi ve "Ücret artışları hız kazanıyor, ancak bu artış halen yavaş, hatta isşilik oranının yüzde 5.4 olduğu bir piyasada beklenenden daha yavaş" şeklinde görüş bildirdi.