Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Sijbren de Jong, Suudi Arabistan'ın devlet petrol şirketi Saudi Aramco'nun Petrol Bakanlığından ayrılmasıyla şirketin, daha şeffaf ve ticari odaklı hale geleceğini ifade etti.

De Jong yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali bin İbrahim Al-Naimi'nin 80 yaşına geldiğini ve yakında emekliliğe ayrılmak istediğini hatırlattı. Bu değişiklikler ile Suudi Arabistan'ın yurtiçindeki enerji savurganlığını engelleneceğini ve daha verimli politikalar uygulanacağını öne süren de Jong, ayrıca şirketin daha etkili denetleneceğini ve yönetileceğini kaydetti.

De Jong, Suudi Arabistan'ın 5 Haziran'daki OPEC toplantısında pozisyonunu değiştirmeyeceğini belirterek, "Nisan ayında artan petrol fiyatları, ABD'li üreticiler için avantajlı. Bunun uluslararası piyasada rekabeti artıracağı bir gerçek. Bu durum, Suudi Arabistan'ın işine yaramayacak ve pazar payını korumak için üretimini kısmak yerine artırma yoluna gidecek. OPEC toplantısında ise üretimde kesinti kararının çıkmasının zor gözüküyor" değerlendirmesinde bulundu.

Londra merkezli Capital Economics uzmanı Richard Mallinson da Kral Salman'ın Suudi Arabistan'ın devlet petrol şirketi Saudi Aramco bünyesindeki Petrol ve Maden İşleri Yüksek Konseyi'nin feshederek yerine 'Yüksek Konsey'i kurmasının şirketin kilit pozisyonlardaki gücünü pekiştirdiğini belirtti.

Değişikliklerle kraliyet ailesinin bir sonraki jenerasyonunun önemli pozisyonlara geçişinin hızlandığına ifade eden Mallinson, Yüksek Konsey başkanlığına ikinci Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın getirilmesinin önemine dikkati çekti.

Mallinson, bu değişikliklerin Suudi Arabistan'ın üretim, pazar payını artırma ve uluslararası piyasadaki rekabet ile ilgili petrol politikalarından vazgeçmesi anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Kral Salman ve Petrol Bakanı Ali al-Naimi bu politikalara devam edecek" dedi.

AA