Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(17:45'te güncellendi)

Yurtiçi piyasalar, beklentinin üstünde çıkan cari açık sonrası, dolar endeksindeki gevşemenin etkisiyle alıcılı bir seyir izledi. Dolar/TL 2,66 seviyelerine geri çekildi. Yurtiçinde bu hafta işsizlik oranı ve Merkez Bankası Beklenti Anketi açıklanacak. Yurtdışında ise bu hafta ABD'de perakende satışlar, üretici fiyat endeksi ve sanayi üretimi verileri ile Euro Bölgesi'nde ilk çeyrek büyüme rakamları açıklanacak.

Dolar bugün Rus rublesi başta olmak üzere birçok gelişen piyasa para birimi karşısında değer kaybediyor. TL ise bugün yüzde 0,8'e yakın değer kazanarak en fazla yükselen ikinci gelişen piyasa parası oldu. Ruble bugün yüzde 1.35 değer kazanırken, Bulgar levası ise yüzde 0.8 yükseldi. Çek korunası yüzde 0,75 değer kazandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'nin cari işlemler açığı Mart ayında 4 milyar 961 milyon dolar, yıllıklandırılmış bazda ise 45 milyar 499 milyon dolar oldu. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, cari açığın 4.30 milyar dolar seviyesinde çıkması bekleniyordu. Cari açık Şubat ayında 3.20 milyar dolardan 3.53 milyar dolara revize edildi. Yıllıklandırılmış açık Şubat ayında 42.82 milyar dolardı.

Bloomberght.com'a konuşan Phillip Capital Ekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, cari açığın nispeten daha geriden açıklanan ve çoğunlukla dış ticaret verileri sonrasında netleşmeye yaklaşan veriler olduğu için piyasa üzerinde etkisinin sınırlı olacağını söyledi. Veri sonrasında hisse senedi piyasasında yaklaşık 200 puanlık bir düşüş gerçekleştiğini ancak sonrasında yine bir miktar toparlanma yaşandığını belirten Bayraktar-Gökşen verinin kur tarafında ise etkili olmadığının görüldüğünü ifade etti.

İlk çeyrekte oldukça kötü veriler görüldüğünü kaydeden Bayraktar-Gökşen, işsizlik, enflasyon ve hatta bütçe tarafında dahi bir miktar kötüleşme olduğunu söyledi. Dış denge istatistikleri tarafında da benzer bir durum olduğunu söyleyen Bayraktar-Gökşen "Örneğin bugün cari işlemler istatistiklerinden çok "dış ticaret endeksleri" rakamları çok daha ilgi çekiciydi. Zira Mart ayında mevsimsel olarak düzeltilmiş ihracat birim endeksinde düşüş var. Yani parite etkisiyle düşüş görüyoruz diyoruz ihracatta ama aslında birim olarak da bir artış göremiyoruz. Mart ayında aylık bazda yüzde 5'e yakın bir düşüş var" diye konuştu.

Yıl başından bu yana süren kötü veri akışının, hali hazırda piyasalar üzerinde olumsuz ayrışma nedenlerinden biri olarak sunulduğunu ifade eden Bayraktar-Gökşen "Yine de veri akışı nedeniyle piyasalar üzerinde ekstra bir olumsuz gidişat beklemiyorum. 7 Haziran seçimlerine kadar da zaten birtakım önemli öncü aktivite verisi ve eğilim anketleri dışında  - veriler tarafında sadece - şimdilik ek baskı unsuru yaratacak bir gelişme gözükmüyor" dedi.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi dünü, önceki kapanışa göre 692,94 puanlık veya yüzde 0,82'lik yükselişle 84.752,83 puandan tamamladı.

- Borsa alıcılı seyretti

BIST 100 endeksi, güne önceki kapanışa göre 112,84 puanlık yükselişle 84.865,67 puandan başladı. Endeks daha sonra satıcılı seyre dönerek, ilk seansı önceki kapanışa göre 143,99 puanlık düşüşle 84.608,84 puandan tamamladı. Endeks ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 32,39 puanlık yükselişle 84.641,23 puandan başladı. BIST 100 günü yüzde 0,72'lik yükselişle 85,363.50 puandan tamamladı.

Piyasa güne 16 milyar 643,7 milyon lira eksi rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 12 milyar 220,4 milyon lira düzeyinde bulunuyor.

TCMB bugün, 26 Mayıs vadeli ve 12 milyar lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu. Merkez Bankası'nın 40 milyon dolarlık döviz satım ihalesine 48 milyon dolarlık talep geldi.

Geçtiğimiz haftayı ABD'den gelen verilerin ardından yatay seyirle 2,70'e yakın seviyelerden tamamlayan Dolar/TL, bu hafta da 2,69-70 seviyelerinde. Kur aynı dakikalarda yüzde 0,78 düşüşle 2,6684 oldu.

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Adnan Çekçen, TL'nin rublenin ardından hafta başından bu yana dolar karşısında en çok değer kazanan ikinci gelişen piyasa para birimi olduğunu hatırlatarak "Dolar endeksi küresel anlamda gerilerken TL tarafındaki değer kazanımının sınırlı kalmasının sebebi, hiç kuşkusuz sabah saatlerinde açıklanan Türkiye Cari Açık verisinin beklentinin üzerinde gelmesi olarak gösterilebilir. Ocak ayından bu yana yükselen cari açık TL tarafını zayıflatan bir etki yaratmaktadır. Hazine ihalelerinin etkisi ile gerileyen gösterge tahvil faizi ve TCMB’nin piyasaya uyguladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyetindeki artırım TL’yi güçlü tutsa da kur tarafında ciddi bir sıkışma söz konusu" diye konuştu.

Gün içerisinde doları dalgalandıracak bir veri veya herhangi bir hikayenin söz konusu olmadığını belirten Çekçen "Dolasıyla bir böyle günlerde teknik fiyatlamalar daha da önemli hale gelmektedir" dedi. 2,67 seviyesinin kritik olduğunu belirten Çekçen'e göre, bu seviyenin altına sarkmalarda hareketler serteleşebilir ve 2,66-2,65 bandına kadar geri çekilme olabilir.

Üst bantta 2,7040 ve 2,7160'ın direnç noktaları olarak takip edilmesi gerektiğini ifade eden Çekçen "Gün içi önemli fiyatlamalar böyleyken alımların hızlanabilmesi ve yeni bir alım dalgasının gelebilmesi için 2.71-2.72 aralığının yukarı yönlü sert geçilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki alımlar cılız kalabilir ve bu seviyelerden geri çekilmeler söz konusu olabilir" dedi. Dolar endeksine bakıldığında satış baskısının hakim olduğunu görüldüğünü söyleyen Çekçen, bu durumun Fed'in Haziran'da faiz artırmayacağı beklentisinden kaynaklanabileceğini belirtti. Çekçen "Ancak endeksin kritik destek seviyelerine geldiğini belirtmekte fayda var ve bu seviyelerden toparlanma gelebilir. Bu etkiyle Dolar/TL’de yeni yükselişler görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Dolar endeksi bugün yüzde 0,65 düşüşle 94,391'e geldi.

Dolar euro karşısında da değer kaybediyor. Euro/dolar paritesi bugün yüzde 0,7 yükselişle 1,1243 seviyesine çıktı.

Geçen hafta boyunca 3 seviyesinin üstünde kalan Euro/TL ise aynı dakikalarda yüzde 0,08 düşüşle 2,9987 seviyesindeydi.

2 yıllık gösterge tahvil faizi 8 baz puan düşüşle yüzde 9,84 olurken, sepet kur 2,8351 oldu.

(17:45'te güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com