Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan ile kreditörler arasındaki açmazın bedeli, dün Avrupa'da açıklanan gayri safi yurtiçi hasıla büyüme rakamlarının açıklanması ile iyice ortaya çıktı. Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin geri kalanı büyüme konusunda toparlanma sağlarken, Atina yeniden resesyona girdi. Ülke için daha da endişe verici olan ise, sermayenin daha hızlı bir şekilde kaçtığına dair işaretler oldu.

Bloomberg View'den Mark Gilbert'ın yazısına göre, Yunan bankalarındaki mevduatlar Eylül'den bu yana yüzde 20 düştü. Bloomberg'ün Atina Büro Şefi Nikos Chrysoloras, çıkışın geçtiğimiz ay 7 milyar euroya kadar ulaşabileceğini aktardı. Bu da bankacılık sisteminde yalnızca 131.6 milyar euro kalması anlamına gelecektir.

Sonuç olarak Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yunan bankalarına sağladığı Acil Durum Likidite Yardımını'nı (ELA) Şubat'tan bu yana yüzde 35 artırdı. Ancak AMB stresi geçici olarak azaltmak için uygulanan bir programın Yunan bankalarının tek çaresi olmasından memnun olmayacaktır.

Yunanistan ekonomisi 2014'ün son çeyreğindeki yüzde 0.4'lük küçülmenin ardından, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.2 küçüldü. Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın yıllık büyüme tahminini yüzde 2.5'ten yüzde 0.5'e indirmişti.

Yunanistan'ın yeniden sıkıntıya girmesi, Euro Bölgesi genelinin, İspanya'nın yüzde 0.9, Fransa'nın yüzde 0.6'lık büyümeleri öncülüğünde yüzde 0.4 büyümesi ile çelişiyor. Borcu GSYH'nin yüzde 180'ine denk olan bir ülkenin temerrüdü önleme ihtimali düşüktür.

Bu arada, Atina'dan 10 bin kilometre uzakta, Kanada'nın Vancouver şehrindeki Fortress Paper adlı banknot basan bir şirketin hisseleri, Yunanistan hükümeti ile eurodan çıkılması halinde anlaşıldığı yönündeki söylentilerin ardından, yüzde 67'lik sıçrama yaptı.

Fortress'tan Salı günü yapılan açıklamada hisselerin neden yükseldiğinin bilinmediği ifade edildi. CEO Chadwick Wasilenk, Bloomberg'ün sorularını yanıtsız bıraktı. Ancak Yunan yetkililerinin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borçlarını ödemek için IMF'deki hesaplarından para çekmeleri, diğer bir ifadeyle Christine Lagarde'ı soyarak yeniden ona ödeme yapmaları, Euro Bölgesi'nin gittikçe Atina'nın ait olmadığı bir kulübe dönüştüğünü gösteriyor.