Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Zayıf bir muhalefet, kazanılan bir seçim ve yüksek onay oranları ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe hükümetinin karşısında savaşacağı bir güç yok gibi görünüyor. Ancak hükümet yine de medyayı sindirmek için sert bir kampanya gerçekleştiriyor. Hükümet yanlısı gazeteciler bile bu duruma tepki gösteriyor.

The Economist'in haberine göre, Japonya’da politikacıların gerçekleştirdiği müdahaleler uzun zamandır olağan bir hal aldı. Ancak zorbalık son dönemde daha fazla açığa çıktı. Bürokrat Shigeaki Koga, bir televizyon kanalında hükümeti kendisini “Hodo Station” haber programından uzaklaştırarak medyayı sindirmekle suçladı. Hodo Station, liberal bir yayıncı olan TV Asahi’ye ait. Olayın ardından iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP), Koga’nın duruşunun doğruluğunu kanıtlamada gecikmedi. LDP, programın yapımcılarını Japonya’nın yayın yasaları kapsamında sorguya çekti.

Bu da iletişim uzmanlarına göre LDP’yi, söz konusu yasanın ifade özgürlüğünü güvenceye alan vasfını çiğnemeye yaklaştırdı. Son dönemde medyaya yönelik örtülü tehditler arasında yayımcı lisanslarının iptal edilmesi yer alıyor.