Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Aralarından Türker Hamzaoğlu'nun da bulunduğu Bank of America Merrill Lynch (BofAML) analistleri, hazırladıkları raporda, "Türkiye ekonomisinin yüksek cari açık ortaya çıkaran modeli, dolar likiditesinin kaçınılmaz bir şekilde daaralması ve daha pahalı hale gelmesi ile birlikte, artık daha fazla sürdürülemez" dedi.

Bloomberg News'tan Tuğçe Özsoy'un derlediği habere göre, BofAML analistleri, "Ana ihracat piyasalarındaki yavaşlama ve zayıf Türk Lirası'nın büyüme görünümüne yeni döngüsel zorluklar getirdi" yorumunda bulundu.

Raporda, yavaşlamakta olan büyümenin ve inatçı yüksek enflasyonun nedenlerinin yapısal sorunlar olduğu, bu tehlikeli kombinasyonun ise, yeni hükümet kurulup "reform hevesinin yenilenmesi ve güvenilir bir makro takımın göreve gelmesine" kadar devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

Özel sektörde kaldıracın keskin bir şekilde arttığına dikkat çekilen raporda, "Yabancılar, düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yüksek siyasi belirsizlik ortamından dolayı, muhtemelen tasarruflarını Türkiye'de değerlendirme konusunda isteksiz olacaklar" denildi.

Raporda çekirdek enflasyonun yüksek kaldığı vurgulandı ve "Yüzde 7.5 seviyesindeki politika faizi, merkez bankasının er ya da geç ortodoks olmayan politika karışımını bırakması ile birlikte muhtemelen artırılacak" şeklinde görüş bildirdi.