Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’de Şanghay Endeksi, hisse senetlerini istikrarlaştırmak için alınan önlemlerin ayı piyasasını durdurmakta başarısız olması ile birlikte 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Hisse senetlerindeki gerilemelerde traderların kredili işlemleri rekor bir hızda azaltmaları etkili oluyor.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 8.2 kadar düşerek 2007’den bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Ardından düşüşünü yüzde 5.9'a azaltarak kapanışta 3,507.19 puana indi. Enerji, sağlık hizmetleri ve tüketici şirketleri kayıplara öncülük ederken, Şanghay endeksinde işlem gören 1,106 hisseden sadece 14’ü yükseliş gösterdi. En büyük hisse senedi PetroChina Co. yüzde 4.9 değer kaybı ile yüzde 10’luk kaybı azalttı.

Hisse senetlerindeki kayıpları engellemek için alınan son önlemler, devlet destekli fonlar tarafından hisse senedi alımı yapılması ve merkez bankasının son haftalarda aldığı faiz indirimi kararlarının ardından geldi. Son girişimler arasında bazı Çin şirketlerinin hisse senetlerinde işlem yapmayı sonlandırması ve regülatörlerin küçük ölçekli hisse senetlerinin değerini desteklemek için alınan önlemler yer alıyor. Söz konusu girişimler şimdiye kadar yatırımcıları değerlemelerin yeterince düşük olduğu konusunda ikna etmede başarısız oldu. Şanghay Bileşik 12 Haziran’daki zirve seviyesinden yüzde 28 geriledi.

Hong Kong’daki Rabobank Group finans piyasaları araştırma müdürü Michael Every, “Açgözlülük ve korku. Eğer hırsınız olmasaydı korkacak bir şeyiniz de olmazdı. 2,500 puana ilerliyoruz” dedi.

CSI 300 yüzde 5.6 geriledi. Salı günü ayı piyasasına giren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 5.4 düştü. Hang Seng Endeksi yüzde 4.3 geriledi.