Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, günü yaşanan teknik arıza kesintisi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarını takiben çok sert düşüşlerle tamamladı.

Dow Jones Endeksi 261,49 puan veya yüzde 1,47 düşerek 17.515,42 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi 34,65 puan veya yüzde 1,66 gerileyerek 2.046,69 puana indi. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 87,70 puan veya yüzde 1,75 düşüş ile 4.909,76 puan oldu.

Borsanın önemli bir bölümünün teknik bir arızdan ötürü, yerel saatle 11:32'den 15:10'a kadar kapalı kalmasının yarattığı panik havası satışları tetiklerken, Fed'in karışık sinyaller veren haziran ayı toplantı tutanakları da endekslerin aşağı seyri yönünde belirleyici rol oynadı.

İşlemlerin durdurulmasına teknik bir arızanın yol açtığı belirtilirken, bu dünyanın piyasa değeri en yüksek borsası olan NYSE'de yaşanan en uzun kesinti olarak tarihe geçti.

New York Borsası, 19 trilyon 351 milyar 417 milyon 200 bin dolarlık piyasa değeriyle dünya borsaları arasında birinci sırada yer alıyor.

Tutanaklarda, 10 Fed yetkilisinden 9'unun ekonomik büyümenin yeteri kadar güçlü olduğu ve iş gücü piyasasının enflasyonun uzun dönemli hedefine dönmesini sağlayacak derecede sıkılaştığına dair daha fazla kanıt görmek istedikleri belirtilirken, üyelerin aynı zamanda ekonomik şartların, normalleşmeye başlamak için gerekli seviyeye yaklaşmakta olduğunu gözlemlediği ifade edildi.

Analistler, piyasaların Perşembe günü Çin borsaları ve Yunanistan'a ilişkin gelişmelerin yanı sıra Fed yetkililerinin konuşmalarını takip edeceğini kaydediyor.

Perşembe günü açıklanacak verilerin başında ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları geliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest: "New York Borsası'nın karşı karşıya kaldığı bu sorunda herhangi bir kötü amaçlı yazılıma rastlanmadı"

Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest, New York Borsası'nda tüm alım-satım işlemlerinin geçici olarak durdurulmasıyla ilgili herhangi bir kötü amaçlı yazılıma rastlanmadığını söyledi.

Earnest, günlük basın brinfingi esnasında konuyla ilgili bir soru üzerine, Beyaz Saray'ın ülke içi güvenliğinden sorumlu danışmanı Lisa Monaco'nun Başkan Barack Obama'yı bilgilendirildiğini belirtti. Sözcü Earnest, "New York Borsası'nın karşı karşıya kaldığı bu sorunda herhangi bir kötü amaçlı yazılıma rastlanmadı" dedi.

Federal bir soruşturmanın henüz başlayıp başlamadığı konusunda bilgi vermeyen Earnest, olayın çok yeni olduğunu ve muhtemelen en kısa zamanda soruşturmaların başlayacağını belirtti.

New York Menkul Kıymetler Borsası'nın (NYSE) resmi internet sitesindeki açıklamada, yerel saatle 11.32'den itibaren geçici olarak askıya alınan işlemlerin, saat 15:10'da normale döndüğü bildirilmişti.