Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:10'da güncellendi)

Çin hisseleri, yetkililerin yatırımcı güvenini geri kazanmaya çalışması ile birlikte volatil işlemlerde yükseliş gösteriyor. Çin hisselerinde yaşanan satış dalgası, bir aydan kısa bir sürede piyasa değerinden 3.9 trilyon dolar götürdü. Hisse senetlerindeki artışta tüketici ve sağlık hizmeti şirketleri öncülük ediyor.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 5.8 ile 2009'dan bu yana en hızlı günlük yükselişi gösterdi. Yeni önlemler sonrası Çin'de Şanghay Borsası yüzde 5.8 artışla 3,709 puandan günü kapattı.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 3.8 kadar düşmesinin ardından yüzde 5.7 yükselerek yerel saat ile 13:18’de 3,707.03 puana geldi. Çin’de en az 1,439 şirketin işlemleri durduruldu ve satıcılar Çin piyasasının yüzde 50’sinin dışında bırakıldı. Regülatörler Çarşamba günü büyük hisse sahiplerinin borsaya kotelenmiş şirketlerdeki hisselerini satmalarını yasakladı. Xinhua Haber Ajansı’na göre kamı güvenliği bakanlığı hisse senetlerindeki satışlar ile ilgili “kasıt” araştırması yapacak.

Yetkililer yatırımcı güvenini geri kazanmak için geçtiğimiz 10 günde neredeyse her gün piyasayı destekleyici önlemler açıkladılar. Yabancı traderlar bu haftanın ilk üç gününde rekor hızda Çin hissesi satışı gerçekleştirdiler. Traderlar Çarşamba günü rekor miktarda kredili işlemi likit hale getirdiler.

Şanghay’daki Dragon Life Insurance Co. fon yöneticilerinden Wu Kan, “Çok sayıda hisse senedi işleminin durdurulması ile birlikte satış baskısı işlemlerin yeniden başlamasının ardından da sürebilir. Piyasanın dibi gördüğünü söylemekte ihtiyatlı davranıyoruz” dedi.

Çin hisselerindeki çöküşe karşı yeni önlem alındı

Çin'de hisselerde yaşanan çöküşe karşı bir önlem daha alındı. Son olarak Çin menkul kıymetler düzenleyicisi, ortaklıkları yüzde 5'in üzerinde olan hissedarların 6 ay boyunca hisse satmalarına yasak getirdi.

Çin polisi ise, kötü niyetli yapılan açığa satış işlemlerinin soruşturacağını açıkladı. Çin Borsası’nda hala yaklaşık 1500 şirketin hisse senedinde işlem yapılamıyor. Çin'de son dönemde borsadaki düşüşe karşı birçok önlem alındı.

Hükümet, hisse senedi piyasasındaki satış dalgasının önüne geçmek amacıyla ilk halka arzları askıya aldı ve kredili işlemler ile ilgili kuralları gevşeterek yatırımcıların borç parayla hisse senedi alabilmeleri için konutlarını teminat olarak göstermelerine imkan sağladı.

Çin merkez bankası 27 haziran’da gösterge faiz oranını ve bankalar için zorunlu karşılıkları düşürme kararı aldı. Merkez bankası bu kararın günler sonra 21 aracı kuruma finansal destek sağlamayı teklif etti. Banka, 120 milyar yuan değerinde hisse alımı yapacağı ve bu hisseleri bir sene tutacağı taahhüdü verdi.