Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, yatırımcıların Çin ve Yunanistan risklerini değerlendirmesi ve Fed’in faiz oranlarını artırma planını gözden geçirmesi ile 3 ayın en düşük seviyesinin üzerinden işlem görüyor. Gümüş ve platin geriliyor.,

Spot altın, Çarşamba günkü 1,158.33 dolar seviyesinden Singapur saati ile ons başına 1,157.79 dolar seviyesine geldi. Kıymetli metal, Çarşamba günü 1,147.36 dolar ile 18 Mart’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Altın, Fed tutanaklarının ekonominin toparlandığını öte yandan yetkililerin Yunanistan ile ilgili endişelendiğini göstermesinin ardından yüzde 0.3 toparlanarak kapanış yaptı.

Altın, ABD’de 2006’dan bu yana ilk faiz artırımının bu yıl geleceği beklentileri ile geçtiğimiz 4 çeyrek dönemde geriledi. Bu durum doları destekledi. Faiz artımın zamanlamasını değerlendiren merkez bankası yetkilileri, borçlanma maliyetlerindeki yükselişin yurtiçi ekonomiye olumsuz etki edebileceği olasılığını gözden geçiriyorlar. ABD ekonomisi, Çin ve Avrupa’da derinleşen sıkıntılar karşısında gelişme gösteriyor. Avrupa, Yunanistan’ın euro para birliğinden çıkması ihtimalinden olumsuz etkileniyor. Yatırımcılar, Fed Başkanı Janet Yellen’in Cuma günü yapacağı konuşmasında Fed’in görünümü ve yurtdışı risk değerlendirmeleri ile ilgili ipuçları arayacaklar.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., “Küresel türbülans, düşük emtia fiyatları ve güçlü dolar yeni riskler teşkil ediyor. Bu faktörler Federal Açık Piyasa Komitesi’nin ihtiyatlı olmasına neden olabilir” dedi.

Fed yetkilileri Haziran ayında faizlerin bu yıl iki kez artırılacağı tahmininde bulundular. Bu da ilk faiz artırımının Eylül’de geleceği ihtimalini yükseltti. Borçlanma maliyetlerinin yükselmesi ve doların güçlenmesi altının görünümünü zayıflatan bir etmen. Çünkü altın genellikle fiyat artışları yoluyla getiri sağlıyor.

Ağustos vadeli altın kontratı, Comex’te Çarşamba günü yüzde 1 yükselmesinin ardından yüzde 0.6 gerileyerek ons başına 1,156.70 dolardan işlem gördü.

Spot gümüş yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 15.1239 dolar oldu. Gümüş Salı günü 14.6896 dolar ile 1 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Platin, Çarşamba günü 1,010.26 dolar ile 6 yılın en düşüğüne gerilemesinin ardından yüzde 0.8 değer kaybederek ons başına 1,024 dolara indi.