Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin'de hükümetin müdahalesi ve sanayi şirketlerindeki yükseliş sonrası, iki yılın en düşük seviyesinden toparlanıyor.

AviChina Industry, ana şirketin hisse alımı yapması sonrası, yüzde 27 değer kazandı. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 5.2 yükselerek, beş günlük yükselişi sonlandırırken, Şanghay Bileşik Endeksi dün yaşadığı yüzde 5.9'luk yükselişin ardından, yüzde 5.7 yükseldi. Filipinler hisse senetleri ise beş günlük düşüşün ardından düzeltmeye yaklaşırken, Endonezya hisseleri yüzde 1.1 geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.6 yükselerek, Hong Kong saati ile 13:46'da 918.72 puan oldu. Çin’de en az 1,439 şirketin işlemleri durduruldu ve satıcılar Çin piyasasının yüzde 50’sinin dışında bırakıldı. Regülatörler Çarşamba günü büyük hisse sahiplerinin Borsaya kotelenmiş şirketlerdeki hisselerini satmalarını yasakladı. Xinhua Haber Ajansı’na göre kamı güvenliği bakanlığı hisse senetlerindeki satışlar ile ilgili “kasıt” araştırması yapacak.

Bangkok'ta bulunan Capital Nomura Securities Stratejisti Koraphat Vorachet "Çin hisselerindeki yükseliş sert satışın ardından yaşanan teknik bir toparlanma. Çin'de yaşanan sarsıntı nedeniyle yatırımcıların genel hissiyatı kırılgan seyrediyor" ifadelerini kullandı.