Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:25'te güncellendi)

Petrol, Çin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisine yatırımcı güvenini geri kazandırmaya çalışması ile yaklaşık 4 yılın en büyük 5 günlük düşüşünden toparlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 2 kadar yükseldi. Regülatörler Çarşamba günü büyük hisse sahiplerinin Borsaya kotelenmiş şirketlerdeki hisselerini satmalarını yasakladı. Xinhua Haber Ajansı’na göre kamı güvenliği bakanlığı hisse senetlerindeki satışlar ile ilgili “kasıt” araştırması yapacak. Viyana’daki diplomatlar nükleer müzakerelerde İran için ekonomik yaptırımlar konusunda uzlaşıya vardı. Yetkililer nihai anlaşma için çalışmaları sürdürüyor.

Petrol, yatırımcıların Çin hisse senetlerindeki düşüş ve Yunanistan’daki çalkantının etkisiyle riskli varlıklardan uzak durmaları ile bu yılki kazancını geri verdi. Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, ABD’de petrol stokları 3 Temmuz itibarıyla üst üste 2. haftada da yükseliş gösterdi ve 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon üzerinde seyrediyor.

Sydney’deki CMC Markets baş analisti Ric Spooner, “Çin ile birlikte her şey güven ile ilgili. Piyasa, Çin’deki düşüşün görünenden daha büyük bir şey olabileceği ihtimaline reaksiyon verdi” dedi.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.04 dolar yükselerek varil başına 52.69 dolar oldu ve Londra saati ile 11:22’de varil başına 52.29 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü itibariyle geçtiğimiz 5 günde yüzde 13 gerileyerek Ağustos 2011’den bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 26 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 1.8 geriledi.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, 93 sent veya yüzde 1.6 kadar düşerek varil başına 57.98 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 5.28 dolar seviyesinde.

(14:25'te güncellendi)