Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Merkezi ABD'nin Washington kentinde bulunan Pew Araştırma Merkezi'ne göre küresel orta sınıf daha önce sanıldığından daha küçük ve yoksul. Şirketin araştırmasına göre, son dönemde yoksulluktan orta sınıfa yükselen yüz milyonlarca insanın tekrar  yoksullaşma riski var.

Çin ve Asya'nın bazı bölgelerindeki büyük sınıfsal değişimlerle karşılık dünyanın büyük bölümünde iyileşmeler çok sınırlı bir düzeyde kaldı. Araştırmaya göre, dünya nüfusunun yalnızca yüzde 16'sı ABD'deki yoksulluk sınırının üzerinde bir gelire sahip.

Birçok küresel şirket, Sahra altı Afrika ülkeleri gibi bölgelerde orta sınıfın hızla yükseleceği beklentisiyle hareket ederek büyük yatırımlara yöneldiler. Ancak Pew Araştırma Merkezi'nin çalışmanın, bu yatırımların duraklmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Nestle gibi çok uluslu şirketlerin, güçlü büyüme bekledikleri pazarları yeniden incelemeye başladıklarına dikkat çekiliyor.

"Orta sınıf" tanımı üzerine bir fikir birliği olmasa da eski araştırmalar dünyadaki orta sınıfın 2 milyar kadar insandan oluştuğunu gösteriyordu.