Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri bu yıl için yükseliş kaydetmeye ilerlerken, ABD hisseleri kayıp veriyor. Söz konusu tablo birkaç hafta önceki durumdan dönüş olduğunu gösteriyor.

Çarşamba günü itibariyle sona eren bir haftalık rallinin ardından Bloomberg ABD Hazine Tahvili Endeksi 2015’te yüzde 0.7 getiri sağladı. Bu durum, dünyanın en büyük tahvil piyasasındaki yatırımcılar için bir rahatlama sağlıyor. Çünkü Nisan ayından Haziran’a kadar 3 aylık bir kayıp dönemi yaşanmıştı. Öte yandan Standard & Poor’s 500 Endeksi bu yıl yüzde 0.6 aşağıda seyrediyor. Endeks Mayıs ayındaki rekor yüksek seviyeden geriledi.

Yunanistan’ın euro para birliğinde kalmaya çabalaması ve Çin hisselerinin ayı piyasasında olması, güvenli varlık olarak görülmeleri dolayısıyla ABD tahvillerine talebi artırıyor. Fed, yurtdışındaki krizlerin potansiyel risklerine burgu yaparken, faiz artırımının gelecek yıla kadar erteleneceği spekülasyonlarını destekliyor.

Tokyo’daki Mizuho Asset Management kıdemli fon yatırımcısı Yusuke Ito, “hisse senedi fiyatları aşırı değerlendi. Yunanistan ve Çin, riskli varlıkların aşağı yönelmesinde tetikleyici olacak. ABD tahvil faizlerindeki düşüş sürecek” dedi.

Fed yetkilileri, 16-17 Haziran toplantı tutanaklarına göre, ABD ekonomisinin faiz artırımını destekleyebilecek koşullara yöneldiğini düşünüyorlar. Tutanaklara göre birkaç politika yapıcı ise Çin ve Yunanistan risklerine vurgu yaptı.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi 4 baz puan yükselerek Londra saati ile 06:54’te yüzde 2.23 oldu. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 11/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 3.44 dolar düşerek 99 1/32 seviyesine geldi.