IMF küresel büyüme tahminini düşürdü
IMF, Yunanistan ve Çin kaynaklı riskler nedeniyle küresel büyüme tahminini düşürdü
Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan ve Çin kaynaklı riskler nedeniyle küresel büyüme tahminini yüzde 3.5'ten yüzde 3.3'e düşürdü. IMF, küresel ekonominin 2016’da ise yüzde 3,8 büyümesini bekliyor.
Büyüme tahmininde en fazla düşüş olan ülkelerin başında ise ABD geliyor. ABD'nin büyüme tahmini yüzde 3.1'den yüzde 2.5'e indirildi.
IMF'nin raporunda gelişmekte olan ülkelerde büyümenin zayıflayacağı uyarısı yer alırken, gelişmiş ekonomilerde kademeli bir büyüme yaşanacağı tahmini yapıldı. IMF, gelişmiş ülkelere yönelik 2015 büyüme beklentisini de yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e çekti.
Öte yandan, Türkiye'yi de içeren yükselen piyasa ekonomilerinin yavaşlamaya devam ettiğine işaret eden IMF, raporunda "Yükselen piyasa ekonomilerinde devam eden yavaşlama, düşük emtia fiyatları, sıkılaşan finansal şartlar, yapısal darboğazlar, Çin'in yeniden dengelenmesi ve jeopolitik faktörlerle ilgili ekonomik sıkıntılar gibi gelişmeleri yansıtıyor. Zor durumda olan bazı ülkelerde artan ekonomik aktivite, büyümenin 2016'da hızlanmasını sağlayacak" tespitine yer verdi.
Ülkelerin büyüme beklentileri revize edildi
Güncellenen Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda dikkati çeken bir başka nokta ise ülkelere yönelik büyüme tahminlerinde yapılan revizyonlar oldu.
IMF, aralarında Japonya, İngiltere, Kanada ve Meksika gibi ülkelerin büyüme beklentilerini aşağı çekerken; İspanya, İtalya ve Rusya'ya ilişkin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti.
Raporunda, Türkiye'ye ilişkin herhangi bir değerlendirmeye yer vermeyen IMF, önceki raporunda ise Türkiye'nin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 3,1'e çekmiş, gelecek yıla ilişkin tahminini de yüzde 3,4'ten yüzde 3,6'ya yükseltmişti.
"Yunanistan krizi bulaşıcı değil"
Yunanistan'ın krizine de değinilen raporda, küresel ekonominin aşağı yönlü seyrini sürdürdüğü belirtildi.
Raporda "Yunanistan krizinin öngörülenden çok daha ağır sonuçları olabilir" denildi.
Raporda, ayrıca Yunanistan'daki referandum ve sermaye kontrollerinin, ülkenin devlet tahvillerine ilişkin fiyat farkını keskin biçimde yükselttiği, ancak küresel piyasaların bu gelişmelere karşı reaksiyonun nispeten düşük kaldığı vurgulandı.
IMF, bu noktada "Yunanistan'daki gelişmeler, şimdiye kadar ciddi bir bulaşıcı etkiye yol açmadı" değerlendirmesini yaptı.
"Zayıf euro ve yenin küresel ekonomiye etkisi olumlu"
Doların Nisan ayından bu yana yüzde 2 değer kaybettiği, euronun yaklaşık yüzde 1 güçlendiği belirtilen raporda, buna karşın, hem euro hem de yenin geçen yıla kıyasla düşük seviyelerde seyrettine işaret edildi.
Düşük değerli euro ve yenin, Euro Bölgesi ve Japonya ekonomilerinin toparlanmasına yardımcı olacağını belirten IMF, bunun küresel ekonomiye etkisinin pozitif olacağını kaydetti.
Diğer taraftan, son dönemde sakinleşen doların daha fazla değer kazanmasının, özellikle yabancı para birimleri üzerinden borçlanan ülkelere ve yükselen piyasa ekonomilerine zarar verebileceği vurgulandı.
"Çin borsası yüzde 30 değer kaybetti"
IMF raporunda, Şanghay Bileşik Endeksi’ndeki dalgalanmalara da değinilirken, endeksin geçen yılki büyük rallinin ardından haziran ortasında 150 puanlık artışla rekor kırdığı, ancak son günlerde yaklaşık yüzde 30 değer kaybettiği bilgisine yer verildi.
Çinli yetkililerin düşüşü kontrol altına almak için bazı adımlar attığını kaydeden IMF, Asya borsalarındaki dalgalanmaları küresel piyasalar için risk oluşturan faktörler arasında sıraladı.
"Petrol fiyatları beklenenden fazla yükseldi"
IMF, petrol fiyatlarının yılın ikinci çeyreğinde artan talep ve düşen arz beklentileri nedeniyle beklenenden hızlı yükseldiğine dikkati çekerken, yıllık ortalama petrol fiyatının varil başına 59 dolar civarında olacağı tahmininde bulundu.
Geçmiş yıllara kıyasla düşük seyreden petrol fiyatlarının, özellikle gelişmiş ülkelerdeki tüketim harcamalarını olumlu etkileyerek, büyümeye katkı sağlayacağı öngörüsünün yer aldığı raporda, ayrıca, fiyatların gelecek yıl ve sonrasında ufak artışlar gösterebileceği belirtildi.
IMF, bununla birlikte petrol ihraç eden ülke ekonomilerinin kamu harcamalarını azalan gelirler çerçevesinde yeniden düzenlemesi çağrısında bulundu.
AA