Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Birleşmiş Milletler'in (BM) 5 daimi üyesi ile İran arasında Nisan ayından bu yana yürütülen müzakerelerde; Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond bir araya geliyor. Nükleer pazarlıklar 13 gündür sürüyor.

Viyana’da konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Washington yönetimi ve diğer ortakların “İran'la müzakereleri aceleye getirmeyeceğini” söyledi.

Kerry, "Buradayız çünkü gerçekten ilerleme sağlandığına inanıyoruz. Ama sonsuza dek müzakere masasında oturmayacağız" şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, müzakere sürecine ilişkin "Nihai anlaşmaya yaklaştık" yorumunu yaptı.

Görüşmeler gece boyu sürecek

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İran'la nükleer müzakerelerde zorlu meseleleri çözmek için gece boyunca görüşmelere sürdüreceklerini açıkladı.

Fabius, "Çözülmeyi bekleyen zorlu meseleler var ama işler doğru yönde ilerliyor. Bu sebeple bu gece ve yarın sabah da burada kalıp çalışmaları sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Müzakerelerde sıcak saatler

Viyana'da gerçekleştirilen müzakerelerde, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile ABD'li mevkidaşı John Kerry arasındaki tartışmaların, tüm otelden duyulduğu iddia edildi.

Independent'in haberine göre, görüşmeler sırasında tansiyonun yükseldiği bazı anlarda gürültüleri "tüm otel duyabilirdi" ifade edilirken, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'ın ikiliye "Dün geceki görüşmeler yapıcı geçmiş olmalı, tüm otel sizi duyabildi" dediği belirtiliyor.