Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan’ın Alexis Tsipras liderliğindeki hükümeti, ülkenin euroda kalabilmesini sağlamak amacıyla kreditör taleplerinin çoğunu karşılayan bir teklifi Perşembe gecesi sundu. Yunanistan teklifinde, reform ve harcama kesintileri karşılığında kreditörlerden 3 yıllık ve 53.5 milyar euroluk (59.2 milyar dolar) bir kurtarma kredisi istedi.

Söz konusu teklif Avrupalı kurumlara Perşembe geç saatlerde sunuldu. Teklifin, 5 Temmuz referandumunda Yunan halkı tarafından reddedilen kreditörler talepleri ile neredeyse aynı olduğu belirtiliyor. Yunan halkı, kreditörlerin 26 Haziran’da sundukları önerileri oylamışlardı. Harcama kesintileri, emeklilik tasarrufları ve vergi artırımlarını içeren teklif Cuma günü Yunanistan Parlamentosu’nda tartışılacak. Pazar günü ise Avrupa liderleri zirvesinde tartışılacak.

Tsipras geri çekilmiş olsa da uzun vadeli bir borcun Yunanistan’ın krizden toparlanmasına olanak sağlayabileceğini düşünüyor. Yunanistan krizde ekonomisinin yüzde 25’ini kaybetti. Tsipras vadenin uzun tutulması konusunda ABD, Avrupa Birliği Başkanı Donald Tusk ve Uluslararası Para Fonu’ndan giderek daha fazla destek alıyor.

Washington’daki Peterson Institute yöneticilerinden Jacob Kirkegaard, “Tsipras’ın pes etmesi ile bir anlaşmaya her zamankinden daha yakınız” dedi. Kirkegaard, Yunanistan’da emeklilik reformlarının gelecek yıl başlatılmak üzere hızlandırılacağı gibi tavizlere atıfta bulundu.