Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya’nın sivri dilli Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ABD’li meslektaşı Jacob J. Lew’e borç anlaşması teklifinde bulundu: “Ciddiyim, Yunanistan’ı al, Porto Riko’yu ver”

Schaeuble Perşembe günü Frankfurt’ta yapılan bir etkinlikte, “Arkadaşım Jack Lew’e bu günlerde bir teklifte bulundum. ABD’nin Yunanistan’ı dolar birliğine almaya istekli olması halinde Porto Riko’yu Euro Bölgesi’ne alabileceğimizi söyledim. ABD Hazine Bakanı Lew şaka olduğunu düşündü” diye konuştu.

Söz konusu fikir, önümüzdeki günlerde bir sonuca varması beklenen Yunanistan müzakerelerinin merkezindeki yetkiliden geldi. Lew, Porto Riko’nun mali krizini derinleşmesini önlemeye ve federal bir kurtara olmadan çözmeye çalışıyor.

Porto Riko’nun 72 milyar dolarlık bir borç yükü bulunuyor. Yunanistan borç yükü ise yaklaşık 320 milyar euro (353 milyar dolar). Porto Riko’nun yükümlülükleri büyük ölçüde Brigade Capital Management ve Fir Tree Partners gibi özel yatırımcıların elinde. Yunanistan’ın kreditörleri ise Almanya gibi ülkeler ve bu durum, denkleme politikayı ekliyor.