Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(22.00'da güncellendi)

Alexis Tsipras’ın liderliğindeki Yunan hükümeti, Brüksel’de bu hafta sonu gerçekleşecek toplantılardan çıkacak sonuçları bekliyor. Yunan kanun yapıcılar Perşembe gecesi ülkenin Euro Bölgesi’nde kalmasını sağlayacak bir anlaşmanın temeli olan teklifleri destekleme kararı aldılar.

Avrupa yetkilileri, görüşmelerde Yunanistan’ın Euro’daki yerini korumak için sunduğu kurtarma tekliflerini inceliyorlar. Ancak Alman bloku Yunan önerilerinin yeterli olup olmadığını sorguluyor. Yunanistan ve kreditörleri, Tsipras’ın 30 Haziran’da IMF ödemesini kaçırması ve aynı gün ikinci kurtarma paketinin dolmasına izin vermesinin ardından ortak bir zemin bulmada güçlük çekiyorlar. Toplantı öncesinde değerlendirmelerde bulunan Avrupalı yetkililer, bir bakıma Yunanistan Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos’a endişeleri hafifletmek için yapması gerekenleri söylediler.

(21.30) AB Yetkilisi: Genel hissiyat teklifin yetersiz olduğu ve geç geldiği yönünde

İsminin açıklanmaması şartıyla Associated Press’ye (AP) konuşan bir Avrupalı yetkili, Yunanistan kurtarma görüşmelerinde kreditörlerin Yunan hükümetinden reformlar konusunda “daha net ve bağlayıcı taahhütler” istediğini söyledi.

Yetkili toplantıda Yunanistan teklifi ile ilgili genel hissiyatın “teklifin yetersiz olduğu ve geç geldiği" yönünde olduğunu belirtti.

(20.43) Yunanistan Ekonomi Bakanı Stathakis: Kurtarma politikasını kabul etmeyenler istifa etmeli

Yunanistan Ekonomi Bakanı Giorgos Stathakis, “Teklifin net şartları var. Faiz dışı fazla konusunda anlaşıldı. Hükümet önlemleri parlamentodan geçirmede başarılı olacak. Bakanlar dahil olmak üzere hükümetin kurtarma reformları konusunda fikir ayrılığı yaşayanların istifa etmesi gerekir. Banka sınırlamaları bir süre daha devam edecek. Bazı bakanların değiştirilmesi mantıklı geliyor” dedi.

Stathakis, hükümetin kurtarma politikasını kabul etmeyen kanun yapıcıların istifa etmesi gerektiğini söyledi. Stathakis, “Ben bunu yapardım” diye konuştu. 

"Anlaşma çıkarsa bankalar haftaya açılabilir"

Yunan Mega TV’ye konuşan Stathakis, sermaye kontrollerinin birkaç ay daha süreceğini öngördü. Stathakis, Yunan bankalarına uygulanan sermaye kontrolleri en az iki ay daha devam edeceğini söyledi.

Stathakis, “Kreditörlerle bu hafta sonu bir anlaşmaya varılırsa bankalar gelecek hafta açılabilir. Ancak mevduat çekimi ve Döviz ihracı ile ilgili sınırlandırmalar sürer” dedi.

(19.52) Yunan hükümet yetkilisi: Grexit gündeme gelmedi

Bir Yunan hükümeti yetkilisi, Euro Grubu toplantısında hiçkimsenin Grexit ihtimalini gündeme getirmediğini söyledi. Yetkili, Almanya Maliye Bakanı Schaeuble’nin Yunanistan’ın Euro’dan geçici olarak uzaklaştırılması sorusunu dile getirmediğini de aktardı.

Reuters'a konuşan yetkili, Grexit meselesinin Schaeuble dahil olmak üzere Euro Grubu toplantısında kimse tarafından konuşulmadığını söyledi.

Alman Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung'un önceki bir haberine göre Almanya Maliye Bakanlığı Atina için iki alternatif gündem sundu. Bu gündemlerden biri Euro Bölgesi’nden “mola” almayı içeriyordu. İkinci bir Yunan yetkili Euro Grubu toplantısında böyle bir konunun konuşulmadığını söyledi. 

Yunan hükümeti, Almanya Maliye Bakanlığı’nın Yunanistan için Euro’dan 5 yıllık geçici bir çıkış teklif ettiği iddiasını yalandı. Başbakan Alexis Tsipras’ın ofisini yöneten Theodoros Mihopoulos, Twitter yoluyla yaptığı açıklamada Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesinin konu ile ilgili iddiasını “tamamıyla” reddetti. Habere göre Almanya Maliye Bakanlığı ayrıca Yunanistan’a açıkça belirtilmemiş 50 milyar euro (56 milyar dolar) değerinde bazı gayrimenkul varlıklarını satarak borçlarını ödemesini teklif etti. Haber bunun karşılığında Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nde kalabileceğini ve ek olarak büyümeyi teşvik edici, insani ve teknik yardım alabileceğini içeriyordu. 

(16.42) Schaeuble: Güven yok edildi

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble toplantıya vardığı sırada, “Olağanüstü zor müzakereler yapacağız. Yunanistan ile ilgili yıllar boyunca inşa edilen güven geçtiğimiz yılın sonundan şimdiye kadar hayal edilemez seviyelerde yok edildi. Yunanistan hükümeti, daha fazla para aldığında reform yapmayı istediğini söylemekten daha fazlasını yapmak zorunda. Sözlere güvenmeyeceğiz. Herkesin inanılamayacağını bildiği bir teklifini onaylamayacağız. Tüm yardım programlarının felsefesi adım adım uygulamak zorunda olunmasıdır, bu zayıflatılamaz aksine yoğunlaştırılacak. Borçların silinmesi imkansız" ifadelerini kullandı.

Almanya öncülüğündeki Avrupalı yetkililer, Yunanistan’la bir anlaşmaya varılacağına ilişkin beklentileri zayıflattılar. Yetkililer, 74 milyar euroluk (83 milyar dolar) kurtarma paketi karşılığında Atina hükümetinin sözünü yerine getirip getirmeyeceğini sorguluyorlar. Yunanistan bir kez daha kurtarma elde ederse bu ülkenin 2010 yılından bu yana üçüncü kurtarılması olacak.

(16.38) Sapin: Avrupa, Yunanistan tekliflerinin özünü duymak istiyor

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ise “Avrupa Yunanistan tekliflerinin özünü duymak istiyor. Bunu nasıl yapacaksınız? Ne hızda yapacaksınız?” diye konuştu

Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna, toplantı öncesinde, “Sağlam adımlar atmak ve bu tekliflerin yürütmeye nasıl geçeceğini anlamak önemli” değerlendirmesi yaptı.

(16.08) Dijsselbloem: Yunan teklifi henüz yeterince iyi değil

Yunanistan'ın bir anlaşmaya varması önündeki en büyük engel güven eksikliği gibi görünüyor. Euro Grubu Başkanı Dijsselbloem, acil olarak yapılan görüşmeler için Euro Bölgesi meslektaşları ile birlikte Brüksel’e vardığı sırada, “Yunanistan'ın teklifi henüz yeterince iyi değil. Önceki anlaşmaların uygulanmasında başarısız olunmuş olması hala büyük bir endişe. Yunan hükümetine önümüzdeki aylarda ve yıllarda söz verdiği şeyi yapacağına, teklifleri gerçekten uygulayacağına dair güvenilebilir mi? Bence ana mesele bu. Hem içerik hem de güven konusunda daha çok yolumuz var. Teklif kağıt üzerinde yeterli değil. Yeterli olsa bile hala gerçekten gerçekleşecek mi sorusunu soruyoruz” dedi.

Dijsselbloem’a göre, Yunan kanun yapıcıların Cumartesi erken saatlerde onayladıkları teklif, iki hafta önce görüşmelerin sonlandırılması, bankaların kapatılması ve sermaye kontrollerinin uygulanmasından bu yana kötüleşen ekonomik durumu yansıtmıyor.

Alman şüpheciliği görüşmeleri gölgeler mi?

Başbakan Alexis Tsipras’ın harcama kesintileri, emeklilik tasarrufları ve vergi artırımlarını içeren teklife Yunanistan Parlamentosu’nun desteğini almasından saatler sonra Euro Bölgesi maliye bakanları Brüksel’de bir araya geldiler ve detaylar ile ilgili şüphe duyduklarını dile getirdiler. Maliye bakanlarının toplantısı ile iki günlük kritik süreç başlamış oldu. Pazar günü AB liderleri zirvede bir araya gelerek Yunanistan konusunda bir anlaşmaya varmaya çalışacaklar.

Estonya Maliye Bakanı Sven Sester, toplantıya vardığı sırada gazetecilere, “Euro Grubu’nun teklifleri tartışması gerekiyor. Bazı sorular hala çözülmedi. Ekonomiyi ayakları üzerine getirmek için uzun vadeli bir plan lazım” dedi.

Kreditör kurumların yetkilileri, teklifi ihtiyatlı bir memnuniyetle karşıladılar. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarda çok daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini öngördü. Ancak Alman şüpheciliği bu olasılığı gölgeleyebilir. Bild’e Cumartesi günü yer alan habere göre Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, planı yetersiz görüyor ve görüşmelere muhalefet ediyor. Bir Almanya Maliye Bakanlığı yetkilisi haberin bakanlığın pozisyonunu yansıtmadığını ve sonucun tamamıyla açık olmayı sürdürdüğünü belirtti.

Avusturya Maliye Bakanı Hans Joerg Schelling gazetecilere, “Eksik olan detaylar. Önlemlerin hemen uygulanacağına dair bir garanti gerekiyor” değerlendirmesi yaptı.

Tsipras Cumartesi erken saatlerde gazetecilere “Bir anlaşma mümkün ancak kesin değil” dedi.

AB Komisyonu'nun Ekonomi, Mali işler, Vergilendirme ve Gümrük Birliği'nden sorumlu üyesi Pierre Moscovici, toplantı öncesi Brüksel’de, “Kurumlar Yunan teklifini inceledi. Ortak bir şekilde yeni bir finansal destek programının temelini oluşturduğuna karar kıldık” diye konuştu.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’un haberine göre Yunanistan’ın uluslararası kreditörleri ülkenin reform tekliflerini bütçe hedeflerini karşılamada hala yetersiz görüyor.

Yunanistan Euro Grubu kararını bekliyor

Yunanistan Başbakanı, harcama kesintileri, emeklilik tasarrufları ve vergi artırımlarını içeren teklif paketine 300 koltuklu parlamentodan 251 oy ile destek kazandı. Oylamanın sonucu hükümetin bir anlaşma için müzakere etmesine geniş yetki sağlarken Tsipras için bir maliyet de getirdi. Radikal Sol veya Syriza Partisi Koalisyonu’nun bir düzineden fazla üyesi planı desteklemeyi reddetti. Bazı üyeler, planın öngördüğü sert kemer sıkma önlemlerini kınadı.

Tsipras oylamanın ardından yaptığı konuşmada önceliğinin bir kurtarma anlaşması sağlanması adına kreditörlerle müzakerelerin tamamlanması olduğunu söyledi.

Tsipras, “Ülke meclisi bugün hükümete müzakereleri tamamlaması ve ortaklarımızla ekonomik olarak canlı ve sosyal bir anlaşmaya varması için güçlü bir yetki verdi” dedi.

İsminin açıklanmaması şartı ile konuşan bir Euro Bölgesi yetkilisine göre ülkenin 3 kreditör kurumu, 74 milyar euroluk (83 milyar dolar) bir kurtarma paketinin temeli olarak programı, önceden pozitif değerlendirdiler. 

Yunanistan'ın Perşembe gecesi Eurogroup'a sunduğu Yunan teklifleri Cumartesi yapılacak Eurogroup toplantısında değerlendirilecek. Müzakereler sonrasında şekillenecek nihai metin yasa haline getirilmek üzere tekrar parlamentoya getirilecek. Eurogroup'un, teklifleri ikna edici bulmaması durumunda ise, Yunanistan'ın durumu Pazar günü Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde karara bağlanacak.

Yunanistan Parlamentosu yeni teklifleri onayladı

Yunanistan'ın kreditörlere sunduğu yeni reform teklifleri parlamentoda onaylandı.

Acil koduyla yasa tasarı şeklinde parlamentoya getirilen teklifler, sabaha karşı yapılan oylamada hükümet ve muhalefet partilerinden 250 milletvekilinin ''evet'' oyu ile kabul edildi. 300 sandalyeli parlamentoda 290 milletvekilinin katıldığı oylamada, hükümet kanadından bazı milletvekilleriyle muhalefet partilerinden 32 milletvekili ''hayır'' oyu kullanırken 8 milletvekili ise çekimser kaldı. Eski Maliye Bakanı Yanis Varuofakis oylamaya katılmadı.

Parlamentoda ayrıca, daha önce yapılan oylamada Başbakan Alexis Tsipras'a, Yunan teklifleri temelinde kreditörlerle müzakere yetkisi veren yasa tasarısı da oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Hükümetin yeni reform teklifleri, 2018'e kadar aşamalı olarak yüzde 3,5 oranında faiz dışı kredi sağlanması hedefiyle 12 milyar euroluk tasarruf tedbirlerini içeriyor.

Tsipras: "Hükümet, Yunanistan'ı ve Avrupa'nın yönünü değiştirmek için mücadele etti ancak başaramadı"

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, hükümetin, Yunanistan'ı ve Avrupa'nın yönünü değiştirmek için mücadele ettiğini ancak başaramadığını söyledi.

Tsipras, kreditörlere sundukları yeni reform tekliflerinin parlamentoda oylanmasından önce yaptığı konuşmada, son tekliflerin hükümetin seçim öncesi açıklanan programından çok uzak olduğunu ifade ederek, "Meseleleri güzel göstermek niyetinde değilim. Masadaki teklifler çok zor" dedi.

Kreditörlerin Yunanistan'dan uygulamasını istedikleri programın zor bir program olmakla birlikte, 25 Haziran'da önerilen tekliflerden daha iyi olduğunu savunan Tsipras, "Bu, Grexit tartışmalarını ortadan kaldıracak ve üç yıl boyunca ülke ekonomisine nefes aldıracak, aynı zamanda ülkenin uluslararası para piyasalarındaki güvenini yeniden kazanmasına yardımcı olacak bir program" diye konuştu.

Tsipras, ülkenin yakın tarihine damgasını vuran zorlu bir mücadelenin sonuna gelindiğini ancak henüz hiçbir şeyin belli olmadığını belirterek, "Anlaşma ihtimal var ancak kesin bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümetin, ''Yunanistan'ı ve Avrupa'nın yönünü değiştirmek için mücadele ettiğini ancak başaramadığını'' anlatan Tsipras, "Yunanistan'ın değişmesi ve Avrupa'nın da yön değiştirmesi için müzakere ettik. Ancak, bugünkü konjonktürde bunun mümkün olmadığı görülüyor. Bunu kabul etmek durumundayız. Ancak, Avrupa'ya umut tohumları ektik. Bu demokrasi tohumları başka halklar için de ürün verebilir" diye konuştu.

Başbakan Tsipras, hükümetin beş aylık iktidarında yanlışlar yaptığını kabul etti ancak ülkenin haysiyetinden ödün vermediğini söyledi.

Avrupa'da bazı çevrelerin Yunanistan'daki sol hükümetten kurtulmak istediğini ifade eden Tsipras, "Nefes alınamaz bir ortamda mücadele verdik. Ancak, ne Yunan halkını ne de siyasi liderleri aldattım. Ülke, onuruyla müzakere etti. Halkımızı, ilerleme ve refah yönündeki mücadelede canlı tutmak bizim milli borcumuz. Sadece Avrupa'da kalmayı değil, eşit bir ortak olarak yaşamayı başaracağız" ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Cuma günü, Yunanistan'ın sunduğu planın ciddi ve görüşülebilir olduğunu söyledi. Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise “Kurumların Yunanistan’ın teklifini değerlendirmesini bekliyoruz. Cumartesi büyük bir karar açıklayabiliriz” dedi. İtalya Başbakanı Renzi, "Umarım anlaşma olur, AB liderlerinin toplanmasına gerek kalmaz" diye konuştu.

Almanya'nın, kurallara uymayan ülkelerin Euro Bölgesi'nden çıkartılmasıyla ilgili plan yaptığı iddia edildi

Almanya'nın, kurallara uymayan ülkelerin Euro Bölgesi'nden çıkartılması yönünde düzenlemeler yapmayı planladığı öne sürüldü.

Der Spiegel dergisinin haberine göre, Almanya Maliye Bakanlığı'nda Euro Bölgesi'nde ikinci bir Yunanistan vakasının yaşanmaması için planlar yapıldı.

Haberde bunların, hiçbir kurala ve anlaşmaya uymayan ülkelerin ortak para biriminden çıkartılmasına olanak sağlamak için Euro Bölgesi'ndeki düzenlemelerde önlemler alınmasına ilişkin düşünceler olduğu ifade edildi.

Öte yandan Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin maliye bakanlarının, Yunanistan'ın eurodan çıkması durumunda (Grexit) Güney Kıbrıs Rum Kesimi için bir "koruma duvarının" kurulması için anlaştığı belirtildi.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Yunanistan'ın ekonomisiyle iç içe geçtiğinden dolayı Euro Bölgesi'nde gelişmelerden en fazla etkilenebilecek mali kriz yaşayan ülkeler arasında yer aldığına işaret edilerek, gerektiğinde Rum Kesimi'ne Euro Bölgesi'nin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) ek yardım verilebileceğine işaret edildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias dergiye yaptığı açıklamada, Avrupa'daki uzlaşma kültürüne inandığını belirterek, "Avrupalılar tarafından yapılan suçlamalar baskı oluşturmak için var olan müzakerelerin görünen bölümü. Bunları çok fazla ciddiye almamak lazım" dedi.

Kotzias, Pazar günü yapılacak AB Liderler Zirvesi'nde bir çözüm çıkacağı yönünde iyimser olduğunu belirtti.

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite:  "Ben şansları eşit olarak görüyorum. Yüzde 50, yüzde 50"

Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Avrupa Birliği (AB) ile Yunanistan'ın anlaşma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söyledi.

Grybauskaite, gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ile Yunanistan'ın anlaşma ihtimalini yarı yarıya eşit olarak gördüğünü belirterek, "Müzakerelerin hangi sonuçla biteceğini söylemek henüz çok erken. İki tür ihtimal olabilir. Ben şansları eşit olarak görüyorum. Yüzde 50, yüzde 50" diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın AB'ye sunduğu teklifleri beğenmediğini aktaran Grybauskaite, "Onların yapmış olduğu tekliflerin bilgileri çok eskimiş. O yüzden ciddi bir şekilde düzeltilmesine ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

AB, Yunanistan'a acil ihtiyaçları için yardım yapacak

AB Komisyonu, Yunanistan'a gıda ve ilaç yardımı yapılması için hazırlık başlattı

Avrupa Birliği Komisyonu, mali krizle boğuşan ve iflasın eşiğine gelen Yunanistan'a gıda ve ilaç yardımında bulunmak için hazırlandığını açıkladı.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva, Paris'te düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Acil destek programını yürürlüğe sokacağımız kesin, ihtiyaç duyulan ilaçların ve gerekli gıda dağıtımının sağlanması için çalışacağız'' ifadesini kullandı.

AB Komisyonu'nun Bulgar üyesi Georgieva, Yunanistan'da yaşananları, 1996 yılında ülkesinde yaşanan bankacılık krizine benzeterek, "Yunanistan'da gerekli ürünlerin temini konusunda sorunlar yaşanabilir, biz bu konunun çözümü için yardımcı olabiliriz'' diye konuştu.

Georgieva, mali açıdan zor durumdaki Yunanistan'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) ve gençlik projelerinin desteklenmesine artık önem vereceklerini kaydetti.

Daha önce yapılan doğrudan mali yardımların bu ülkenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamadığını kaydeden Georgieva, bundan sonra KOBİ'lere verilecek desteğin daha faydalı olacağına inandıklarını söyledi.

AB Komisyonu'nun ilk etapta 790 milyon euro tutarında acil gıda yardımını Yunanistan için devreye sokması bekleniyor.

Atina'da sol gruplar, hükümetin kreditörlere sunduğu reform paketini protesto etti

Atina'nın Omonia Meydanı'nda toplanan binlerce PAME (Panellen Mücadele Cephesi) üyesi parlamento binasının da bulunduğu Sindagma Meydanı'na yürüdü. Eylemciler, Yunan hükümetinin Cuma gecesi parlamentodan yetki talep edeceği oturuma tepki gösterdi.

Ellerinde "PAME" yazılı bayraklar taşıyan göstericiler, "Yeni barbar memoranduma hayır", "Krizi plütokratlar ödesin", "Plütokrasi için başka fedakarlık yok" ve "AB ile IMF memorandumlarına hayır" şeklinde sloganlar attı.

Atina Üniversitesi önünde toplanan Antikapitalist Cephe (ANTARSYA) üyeleri ise PAME grubu Sintagma Meydanı'na ulaştığı sırada, AB ve hükümet karşıtı sloganlarla aynı meydana doğru yürüyüşe geçti. İki grubun karşılaşmasını önlemek isteyen polis ile grup üyeleri arasında ufak çapta arbede yaşandı. Polis eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Yunanistan'da bankalar 13 Temmuz'a kadar kapalı

Yunanistan Bankalar Birliği, bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı olacağını duyurdu.

Birlik daha önce bankaların açılacağını bildirmesine rağmen yaptığı açıklama ile bu süreyi 13 Temmuz'a kadar uzattı. Birlik, para çekme makinelerinden çekilecek günlük para limitinin de 60 euro olarak devam ettiğini açıkladı. İşsiz olanlar ve emeklilerin ilave olarak 120 euro çekebilecekleri bildirildi. Bu karar yabancı emekli fonlarından emekli olanları kapsamıyor.

Avrupa Merkez Bankasının Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini mevcut seviyede tutma kararının ardından Yunan hükümeti, sermaye kontrolleri uygulayarak, Yunan bankalarının 7 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıklamıştı, Birlik, Salı günü yaptığı açıklamada bu süreyi iki gün daha uzatmıştı. Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) herhangi bir acil kredi gelmediği için Birlik, bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı tutulmasına karar verdi.