Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupalı liderler Yunan Başbakanı Alexis Tsipras’a net bir seçim sundular: Prensiplerini terk et veya Euro’dan çık.

Yunan hükümetinin verdiği tavizlere karşın Euro Bölgesi ülkeleri taleplerinin sertleştirildiği belirtiliyor. Reuters'ın ele geçirdiği taslağa göre üçüncü kurtarma paketi karşılığında Yunanistan'dan istenenler  tam bri kapitülasyon sistemini çağrıştırıyor.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının Brüksel'de Yunanistan'ın borç krizi üzerine yaptıkları toplantıdan sert talebler çıktı. Euro Bölgesi liderleri, Yunan Başbakanı Tsipras'a ana taleplerin yasalaştırılması için üç gün süre tanıdılar. Böylece Yunanistan'a verilmesi tartışılan 86 milyar euro (96 milyar dolar) değerinde kurtarma fonu müzakereleri sürebilecek. 

Cumartesi günü yapılan Euro Grubu toplantısında Yunanistan’ın sunduğu kurtarma teklifleri yeterli bulunmadı ve Brüksel'de haftasonu yapılması planlanan Avrupa Birliği liderler zirvesi iptal edildi.

Son toplantıdan çıkan kararlar, son iki haftadır bankaları kapalı olan ve parası bitmekte olan yunanistan'ın euro'da kalabilmesi için son şans olabilir. Ancak Euro Grubu, Yunanistan'a karşı tutumunda yumuşamaya gitmiyor.

Son 5 yılda toplam 240 milyar euroluk 2 kurtarma paketinin ardından Yunanistan 3 yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53,5 milyar euro talep etmişti. Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin süresi 30 Haziran'da dolmuş ve ülke bu tarihte IMF'ye olan 1,5 milyar euroluk borcunu ödeyememişti. Yunansitan'ın  20 Temmuz'da da AMB'ye 3 milyar euroluk ödeme yapması gerekiyor.

Bu arada Yunanistan ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis, ülkede bankalara uygulanan sermaye kontrollerinin en az iki ay daha devam edeceğini bildirdi.

Reuters'ın ele geçirdiği taslağa göre Euro Bölgesi maliye bakanları, yeni bir kurtarma kredisi anlaşması yapılabilmesi için Yunanistan'ın ekonomik sistem ve kamu finansmanı reformu için daha sert önlemler almasını istiyor. Taslakta Euro Grubu'nun, üç yıllık istikrar desteği karşılığında net bir takvim temelinde yunan makamlarının öngörülen ek önlemleri taahhüt etmesi beklendiği belirtiliyor.

Maliye bakanlarının talepleri arasında, katma değer vergisi acilen artırılması, bağımsız bir ulusal istatistik ajansının kurulması, 2018 yılına kadar orta vadeli faiz dışı fazla hedefi ile uyumlu olarak GSYH'nin yüzde 3,5 olması, emekli aylıklarında sert reformlar yapılması, enerji piyasasının özelleştirilmesi ve genel özelleştirme, programının geliştirilmesi, 2015 döneminde kabul edilen ve programın taahhütlerine aykırı olan yasaların etkilerinin telafi edilmesi için düzenlemeler yapılması bulunuyor.

Bu arada Almanya, yeni bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya varılamaması durumunda Yunanistan'ın eurodan beş yıl süreyle çıkmasını öngörüyor.

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin Angela Merkel tarafından desteklendiğini söylediği son plan ile Yunanistan'ın önüne ikisi de ateşten gömlek olan iki alternatif konuyor: ya borçlarını ödemek için ülkenin 50 milyar euro varlığını teminat olarak vermek ve ek olarak kamu idaresini Brüksel'e devretmek ya da beş yıl boyunca Euro Bölgesi'nden çıkmak.

Almanya Cumhurbaşkanı Gauck: Yunanistan Avrupa'ya ait olmaya devam edecek

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Yunanistan'ın Avrupa'ya ait olmaya devam edeceğini söyledi.

Gauck, Alman Televizyon Kanalı ZDF'te yayınlanan "Berlin Direkt" programında yaptığı açıklamada, Avrupa'nın bugüne kadar bugünkü mali kriz gibi bazı krizler yaşadığını, ancak şimdiye kadar Yunanistan ile yaşadığı durum gibi bir olayla karşı karşıya kalmadığına işaret etti.

Gauck, "Yunanistan'ın Euro Grubu'nda olmaması halinde Avrupa parçalanmaz mı diyorsunuz?" şeklindeki soruyu, "Bunu henüz düşünmek istemiyorum. Bunu düşünmeyi reddediyorum. Yunanistan Avrupa'ya ait olmaya devam edecek" diye cevapladı.

Tartışmalarda kaybolan güvenin yeniden inşa edilmesi için bir çok şeyin yapılması gerektiğini savunan Almanya Cumhurbaşkanı, Yunanistan'a yeni bir yardım paketi verilmesi yönünde karar alınması durumunda, Yunanistan ve oradaki kurumlarla güvenin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması gerektiği yönünde görüş belirten Gauck, "Bu Avrupa bir arada kalmak için anlaştı" diye konuştu.

Borç krizinde bulunan Yunanistan'a ilişkin yapılan tartışmalarda Almanya Başbakanı Angela Merkel'i de savunan Gauck, Başbakan Merkel'in herhangi bir şekilde galibiyet kazanmak değil, "kuralların açık bir şekilde göz ardı edildiği veya yeterince kontrol edilmediği duruma son vermek" istediğini söyledi.

Gauck, Yunanistan'ın geçici bir şekilde Avro Bölgesi'nden çıkmasına ilişkin önerilere de değinerek, burada birisinin vahim bir şey olması durumunda hazırlıklı olunduğunu göstermek istediğini kaydetti.

Avrupa'ya gelen sığınmacılar konusuna da değinen Gauck, Almanlara daha fazla sığınmacı almaya hazır olmaları uyarısında bulundu. Gauck, Avrupa'da yer alan ülkelere de bu konuda yükümlülüklerini yerine getirmeleri çağrısında bulundu.