Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İran ve P5+1 ülkeleri arasında devam eden nükleer müzakerelerde sona gelindiği belirtiliyor. Görüşmelere katılan üst düzey bir diplomat, İran'a yönelik Birleşmiş Milletler silah ambargosunun kaldırılması konusunda politik bir anlaşmaya varıldığını söyledi. Böylece son anlaşmaya varılması önünde geriye kalan son büyük engellerden biri de aşılmış oluyor.

Nihai anlaşmaya varılırsa, İran'a karşı 12 yıldır uygulanan sert ambargolar kaldırılacak. Görüşmelerde bulunan dört yetkili, teknik ve hukuki güçlükler nedeniyle anlaşmanın Pazar günü tamamlanamayacağını belirtmişlerdi.

Son 16 gündür Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam eden müzakere maratonunda diplomatlar sık sık anlaşmaya varılmaya çok yakın olunduğuna ileri sürmüşlerdi. Anlaşmaya varmak için önceden ilan edilen tarihler üç kez ertelendikten sonra yetkililerden gelen açıklamalara göre nükleer anlaşmaya neredeyse tamamlandı.

ABD Dışişleri Bakanı John kerry, birkaç zor işlerinin kaldığını ve umutlu olduğunu söyledi. İranlı mevkidaşı Cevat Zarif ise, görüşmelerde yeni bir uzatmanın düşünülmediğini belirtmişti.