Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Euro Bölgesi politika yapıcıları Tsipras’ı kredibilite açığının üstesinden gelmeye zorluyor. Bankaları iki haftadır kapalı olan Yunanistan’ın likidite tükenmeye yaklaşırken, Almanya liderliğindeki Avrupalı yetkililer ülkenin borcunun çok büyük olduğu ve Tsipras’ın sunduğu reform tekliflerinin yetersiz olduğunu belirtti. Öte yandan yetkililer teklif edilen reformların uygulanacağına dair güven duymadıklarını ifade ettiler.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’a vergi artırımı ve emeklilik reformları dahil olmak üzere kemer sıkma önlemlerini parlamentodan geçirmesi ve Yunanistan’ın Euro’da kalma şansını canlı tutması için Çarşamba gecesine kadar 3 gün süre verildi. Tsipras'ın meclisten geçirmesini sağlaması gereken reformların çoğu vergi oranları ile ilgili.

Londra’daki UniCredit ekonomistlerinden Erik Nielsen, “Tsipras, parlamentosunu vergi ve emeklilik reformlarını içeren teklifleri geçirmeleri için ikna etmeye çalışacak” dedi.

Teneo Intelligence direktörü Wolfango Piccoli, “Parlamentodaki muhalefet Tsipras için büyük bir engel oluşturuyor. Partisi üzerindeki kontrolü ile ilgili büyük sorular uyandırıyor ve yeni yardım programının uygulanmasını karmaşıklaştırıyor” diye konuştu.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb’ın açıklamasına göre, Tsipras Çarşamba gününe kadar bu koşulları yerine getirmekte başarısız olursa Yunanistan para birliğinde uzaklaştırılabilir. Stubb , “Yunanistan iki seçenek sunuldu. Biri beyaz biri siyah” dedi.

Euro Grubu’nun liderlere sunduğu dört sayfalık öneri metni

Reuters’ın haberine göre Euro Bölgesi maliye bakanları (Euro Grubu) liderlerine Pazar günü çeşitli teklifler sundu. Yunanistan için bir kurtarmada anlaşma sağlanamazsa Atina’ya Euro Bölgesi’nden “mola” verilecek ve borç yapılandırması ihtimali gündeme gelecek.

Bakanların sunduğu teklifler, Yunanistan’ın bir yardım programı elde edebilmesi için uzun bir koşullar listesi sonuçlanıyor. Bu koşulların çoğu Atina tarafından görünüşe göre kabul edilmiş durumda. Doküman iki olası sonuç önerisi yapıyor, ikisi de köşeli paranteze alınmış halde.

İlki, bir kurtarmanın Euro Bölgesi tarafından onaylanması. İkincisi, bir anlaşmaya varılmaması durumunda Yunanistan’a Euro Bölgesi’nden “mola” alması için hızlı müzakereler sunulmasını içeriyor. Bu önerinin içinde olası bir borç yapılandırma da var.

Metindeki anlatım, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin Cumartesi günü Euro Grubu’na sunduğu belgeye benzerlik gösteriyor.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Euro Bölgesi liderlerinin toplantıda tartışmaları için bir teklif paketi yolladıkları söyledi. Stubb, teklifin üç ana maddeden oluştuğunu, bunlardan birinin Yunan Parlamentosu’nun Çarşamba gününe kadar bir seri kanunu geçirmesi olduğunu belirtti. Stubb, “Bu koşullar karşılandığında kurtarma fonu görüşmeleri ilerleyebilir” dedi.