Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya ve İspanya tahvilleri, yatırımcıların Yunanistan’a daha fazla fonlama getirecek anlaşmanın şartları ve ülkenin gerekli önlemleri yasalaştırma yeteneği ile ilgili netlik arayışında olmaları ile kazançları geri veriyor.

Almanya tahvilleri, Yunanistan ile kreditörlerinin anlaştığı haberi sonrasında 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin 1 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından kayıpları azalttı. Altı ay süren müzakerelerin ardından Yunanistan, kreditörleri ile üçüncü kurtarma programı resmi müzakerelerinin başlaması için gerekli reformlarda anlaşmaya vardı. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, 86 milyar euro (95 milyar dolar) finansal yardım almak ve ülkeyi Euro’da tutmak için Avrupa’nın taleplerini kabul etti.

Londra’daki Standard Chartered Plc stratejistlerinden John Davies, “Piyasaların tedirgin olması için bazı nedenler var. Bu anlaşma, krizin çözümüne yönelik uzun yolda ilk sağlam adım niteliği taşıyor” dedi.

10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi, 9 baz puan kadar gerilemesinin ardından Londra saati ile 10.32’de yüzde 2.14 seviyesinde yatay seyretti. Haziran 2025 vadeli yüzde 1.5 faizli tahvilin fiyatı nominal değerin yüzde 94.41’i seviyesinde.

Benzer vadeli İspanya tahvilleri 3 baz puan yükselerek yüzde 2.16 oldu. 10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 0.93’e geldi.