Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan ile kreditörleri Pazartesi günü 17 saat süren Euro Bölgesi liderleri Zirvesi'nin ardından anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Anlaşmaya göre Yunanistan kreditörlerin talep ettiği reformları Çarşamba gecesine kadar parlamentosunda yasalaştıracak ve ardından kreditörler Yunanistan'ın üçüncü kurtarma programı için resmi müzakereleri başlatacaklar.

Reuters'a konuşan bir Yunan yetkilisi, Başbakan Tsipras'ın istifa etmeyeceğini ve kabinede değişikliklere gideceğini" belirtti.

Schaeuble: Euro Bölgesi güvenilirliğini yitirdi

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, “Euro Bölgesi’nin güvenilirliğini kaybettiğini” söyledi.

Schaeuble, “Yunanistan köprü finansman için önerilerini sunmalı” diyerek, “Bugüne dek Alman cephesinde karşılığı olmayan hiçbir teklif sunmadığını” belirtti.

Alman Maliye Bakanı, “Yunanistan varlık fonu hedeflemeleri gerçekçi” diyerek eleştirilere karşı çıktı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin söz konusu hedeflere ulaşılabileceğini söylediğini sözlerine ekledi.

Stathakis: 6-7 milyar euro köprü kredi alacağız

Yunanistan Ekonomi Bakanı George Stathakis, 6-7 milyar euro tutarında köprü finansman sağlanacağını söyledi.

Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, "Yunanistan'a köprü kredide bazı sorunlar olabilir" dedi.

AB yetkilisi Dombrovskis, "Yunanistan'a köprü kredi finansmanında İngiltere de dahil olabilir" açıklamasını yaptı.

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Yunanistan’ın köprü finansmanında “bir çeşit çözüm”e ihtiyaç olduğunu belirtti.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin katkıları ile oluşturulan Avrupa Finansal İstikrar Mekanizmasının (ESM) Yunanistan'a köprü finansman sağlamak için kullanılamayacağını söyledi. Osborne, "Çok net olarak söylüyorum. İngiltere Avro Birliği içerisinde değil" ifadelerini kullandı.

Bild: Tsipras istifayı değerlendiriyor

Bild’in haberine göre Tsipras hükümeti Çarşamba günü yapılacak parlamento oylamasının ardından istifa etmeyi değerlendiriyor.

Syriza Partisi’nin 149 milletvekilinin 30’u kurtarma anlaşmasını reddediyor. Koalisyon partisi Anel de desteklemeyeceğini duyurdu.

Yunanistan IMF taksidini ödemedi

IMF, Yunanistan'ın vadesi 13 Temmuz'da dolan borçlarını ödemediğini açıkladı. Yunanistan'ın IMF'ye ödemediği borçlarının toplamı böylece 2 milyar euroya ulaştı.

IMF Basın Sözcüsü Gerry Rice, yaptığı kısa yazılı açıklamada, Yunanistan'ın yaklaşık 456 milyon euro geri ödemesini gerçekleştirmediğini bildirdi.

Yunanistan'da bankalar 15 Temmuz'a kadar kapalı

Yunanistan Maliye Bakanlığı, bankaların 15 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıkladı.

Bakanlığın internet sitesinde yapılan açıklamada, ülkede bankaların 15 Temmuz'a kadar kapalı kalacağı ifade edildi.

Öte yandan ülkede, para çekme makinelerinden 60 euroluk günlük para limiti devam ederken, ATM'lerin önünde kuyruklar oluşmaya devam ediyor. Yunanistan Borsası da 29 Haziran'dan bu yana kapalı tutuluyor.

Euro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmaya rağmen, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Pazartesi yaptığı toplantıda Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini aynı seviyede tutmaya karar vermişti. Uzmanlar, AMB'nin Euro Bölgesi Liderler Zirvesi'nde sağlanan anlaşmadaki reformların Yunan parlamentosunda onaylanmasını beklediğini belirtiyorlar.

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Acil Likidite Desteği'ni (ELA) sabit tutması ile ülkede finansal bir çöküş yaşanmaması için 29 Haziran'dan bu yana ticari bankaları kapalı tutarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlamıştı.

Yunan parlamentosunun en geç Çarşamba gününe kadar toplanarak Euro Bölgesi Liderler Zirvesi'nde sağlanan anlaşmayla birlikte, bankaların sermaye yapısının yeniden düzenlenmesini oylaması bekleniyor.

Yunanistan'da koalisyon ortağı "kurtarma paketini" desteklemeyecek

Yunanistan Savunma Bakanı ve koalisyon hükümetinin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar (ANEL) Partisi'nin lideri Panos Kammenos, ülkesinin borç krizinin çözümü amacıyla Euro Bölgesi liderleriyle uzlaşmaya vardığı kurtarma paketini desteklemeyeceklerini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Brüksel'de kreditör ülkelerle yapılan toplantının ardından başkent Atina'ya döndükten sonra ilk toplantısını koalisyon hükümetinin küçük ortağı ANEL Partisi lideri Kammenos ile yaptı. Kammenos, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, söz konusu kurtarma paketi önerilerini desteklemeyeceklerini ifade etti.

Aynı zamanda Tsipras'ı desteklemeye devam edeceklerini ve koalisyonda kalacaklarını belirten Kammenos, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi liderleriyle uzlaşmaya vardığı kurtarma planını desteklemeyeceğiz. Kurtarma planında 50 milyar euroluk kamu varlıkları garantisi isteniyor. Evlere el koymak için kanunların değiştirilmesi var. Biz bunu asla kabul edemeyiz" diye konuştu.

Söz konusu kurtarma paketinin, Yunan parlamentosunda en geç Çarşamba gününe kadar oylanması gerekiyor. Yunan milletvekillerinin reformları hayata geçirmek için aynı oturumda bazı yasaları da kabul etmeleri şart. Kreditörlerin istediği reformlar arasında hükümetin vergileri artırması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gitmesi, kamu harcamalarını azaltması ve özelleştirmelerin yapılması var.

Kurtarma paketi karşılığında Yunan kamu varlıklarının Euro Bölgesi tarafından yönetilecek bir borç geri ödeme fonuna aktarılması şart koşuluyor. Kriz içindeki ülkenin 50 milyar euroya kadar varlıkları bu fona aktarılacak ve bu fon bankaların sermayelerinin yeniden düzenlenmesi ve borçların ödenmesi için kullanılacak.

Yunanistan'da, 25 Ocak'ta yapılan genel seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Alexis Tsipras başkanlığında, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin desteğiyle koalisyon hükümeti kurulmuştu. Euro Bölgesi liderleri, Brüksel'de yaptığı 17 saatlik zirveden sonra Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması için bir kurtarma planı üzerinde anlaşmıştı. Kurtarma paketine göre, Yunanistan reform karşılığı AB'den üç yıl içinde 86 milyar euroluk bir finansman alacak.

Yunanistan'da SYRIZA milletvekili istifa etti

Radikal Sol İttifak Partisi'nın (SYRIZA) milletvekili ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Vekili Nikos Hundis istifa etti.

Hundis, Yunanistan Meclisi'ne gönderdiği mektubunda, milletvekili görevinden istifa ettiğini bildirdi.

Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Hundis, Dışişleri Bakan Vekili görevine atanmıştı. Hundis, Yunan hükümetinin kreditörlere sunduğu reform paketi önerilerine destek vermişti. Hundis'in istifasını internet sitelerinden duyuran Yunan basını Başbakan Alexis Tsipras'ın çok yakında hükümet değişikliğine gideceğini belirtti.

Öte yandan, Tsipras'ın Brüksel'den bugün Atina'ya dönmesinden sonra ülkede kurtarma paketi üzerinde tartışmalar başladı. Söz konusu kurtarma paketinin önümüzdeki iki gün içinde Yunanistan Parlamentosu üzerinde yoğun bir baskı oluşturması bekleniyor. Parlamento, en geç Çarşamba gününe kadar toplanarak Euro Bölgesi Liderler Zirvesi'nde sağlanan anlaşmayla birlikte, bankaların sermaye yapısının yeniden düzenlenmesini oylaması gerekiyor. Radikal Sol İttifak Partisi'nden (SYRIZA) bazı milletvekilleri kurtarma paketine karşı çıkıyor. Tam bir anlaşma sağlanabilmesi için reform önerilerinin yasalaştırılması gerekiyor.

Avrupa parlamentoları, Atina'nın kurtarma paketini oylayacak

Euro Bölgesi liderlerinin Yunanistan'ı iflastan kurtarmak ve euroda kalmasını sağlamak için anlaştığı kurtarma paketi en az 8 Avrupa Birliği ülkesinin parlamentosunda oylanacak.

Euro Bölgesi liderlerinin 17 saate yakın süren zirvesinde, Yunanistan'ın bölgede kalması için bir destek planı üzerinde anlaşılmasından sonra gözler AB üyesi ülkelerin parlamentosunda olacak. Bütün parlamentolarda onaylanır yasalaşırsa tam bir anlaşmaya varılacak ve AB üç yıl içinde Yunanistan'a 86 milyar euroluk bir finansman sağlayacak.

Söz konusu kurtarma paketinin önümüzdeki iki gün içinde Yunanistan Parlamentosu üzerinde yoğun bir baskı oluşturması bekleniyor. Parlamento, en geç Çarşamba gününe kadar toplanarak Euro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmayla birlikte, bankaların sermaye yapısının yeniden düzenlenmesini oylaması gerekiyor. Yunan milletvekilleri reformları hayata geçirmek için aynı oturumda bazı yasaları da kabul etmesi şart. Kreditörlerin istediği reformlar arasında hükümetin vergileri artırması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gitmesi, kamu harcamalarını azaltması ve özelleştirmelerin yapılması var.

Parlamento da sendika geçmişi olan Yunan milletvekilleri özelleştirmelere ve emeklilere fazla vergi uygulanmasına karşı çıkıyor. Bu milletvekillerinden dolayı Başbakan Alexis Tsipras'ı zor günlerin beklediği ifade ediliyor. Avrupalı liderler ülkeye çarşamba gününe kadar süre tanıdı. Tam bir anlaşma sağlanabilmesi için reform önerilerinin yasalaştırılması gerekiyor.

Yunanistan'a sunulan bir yardım paketinin Yunanistan'ın en büyük alacaklısı konumundaki Almanya'nın parlamentosunda da onaylanması gerekiyor. Bazı Alman milletvekillerinin anlaşmayla ilgili olarak endişelerini dile getirmeleri Almanya Başbakanı Angela Merkel'i zora sokacağı belirtiliyor. Paketin, Almanya Parlamentosu'ndan da çarşamba gününe kadar geçmesi isteniyor.

Yine Euro Bölgesi liderleriyle yapılan görüşmelerde Yunanistan'a en büyük desteği veren ve Yunanistan'ın kreditörelerine tekliflerini hazırlanmasında teknik olarak yardımcı olan Fransa'da söz konusu yardım paketini parlamentosunda oylayacak. Finlandiya, Avusturya, Estonya, Litvanya, Slovakya parlamentosu da paketi oylayacak. Belçika, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi AB ülkelerinin parlamentoların da oylama gerekmiyor.

ABD Hazine Bakanı Lew: "Anlaşma, taraflar arasındaki güvenin tamir edilmesi için bir temel"

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, Yunanistan ve kreditörlerinin anlaşmaya varmasının önemli bir adım olduğunu belirterek, "Anlaşma, taraflar arasındaki güvenin tamir edilmesi için bir temel ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi içinde ilerlemesi için gerekli şartları oluşturuyor. Bu, Yunanistan, Avrupa ve küresel ekonominin yararına" dedi.

Lew, yaptığı yazılı açıklamada, taraflar arasında sağlanan anlaşmanın Yunanistan, Avrupa ve küresel ekonominin yararına olduğunu ifade etti.

Anlaşmanın, Yunanistan'ın ciddi mali ve yapısal reformlara, kreditörlerin ise ülkenin yeniden sürdürülebilir borçlanma seviyesine ulaşması için gerekli finansal desteğe yönelik kararlılığını yansıttığını dile getiren Lew, "Bugün, Yunanistan ve kreditörleri arasında sağlanan anlaşma ileriye doğru önemli bir adım. Anlaşma, taraflar arasındaki güvenin tamir edilmesi için bir temel ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi içinde ilerlemesi için gerekli şartları oluşturuyor. Bu, Yunanistan, Avrupa ve küresel ekonominin yararına" değerlendirmesini yaptı.

Lew, ayrıca verilen taahhütlerin hem Yunanistan hem de kreditörlerin zor adımlar atmasını gerektirdiğini kaydederken, ABD'nin bu önemli dönemde tüm taraflarla temas halinde kalmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest: "ABD, Yunanistan ve kreditörleri arasında bugün varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyor"

ABD Hükümeti, Yunanistan ile resmi kreditörleri arasında mutabakat sağlanmasını memnuniyetle karşıladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde Yunanistan ile kreditörleri arasında bugün varılan anlaşmaya yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Earnest, "ABD, Yunanistan ve kreditörleri arasında bugün varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyor. Anlaşma, kreditörlerin Yunanistan'a büyümeye geri dönmesi ve sürdürülebilir borçlanmaya ulaşması için finansal destek vermeye yönelik kararlılığını yansıtıyor. Ayrıca, Yunanistan'ın ciddi ve zor mali ve yapısal reformları gerçekleştirme kararlılığını içeriyor" şeklinde konuştu.

Söz konusu anlaşmanın, Yunanistan'ı düzlüğe çıkarma yolunda atılan güvenilir bir adım olduğunu belirten Earnest, buna karşın hala verilmesi gereken önemli kararlar ve atılması gereken ciddi adımlar olduğunu vurguladı.

Earnest, sözlerini "Tüm tarafların zor kararlar alacağı ve yapılması gereken önemli işleri tamamlayacağından umutluyuz" diyerek tamamladı.

Yunanistan'da eczacılar 24 saatlik greve gidecek

Yunanistan Eczacılar Birliği, eczacıların çarşamba günü 24 saatlik greve gideceğini açıkladı

Yunanistan'da, kreditörle varılan anlaşma gereği, doktor reçetesi gerektirmeyen ilaçların satışının serbest bırakılacağına ve eczane açmanın kolaylaştırılmasına itiraz eden eczacılar çarşamba günü 24 saatlik grev gerçekleştirecek.

Yunanistan Eczacılar Birliği (PFS) yaptığı açıklamada, Yunanistan hükümetiyle kreditörler arasındaki anlaşmada ortaya konulan reformları kınadı. Açıklamada, "Kreditörler eczaneleri basit bir ticari iş yeri ve sağlığı ticareti yapılabilir bir madde ve genel bir tüketim ürünü olarak görüyorlar. Almanya'da uygulanmayan önlemlerin Yunanistan'da uygulanmaya çalışılması düşündürücü" görüşüne yer verildi.

PFS Başkanı Constantinos Lurantos ise Başbakan Alexis Tsipras'a mektup göndererek kreditörle yapılan anlaşmaya tepki gösterdi. Lurantos mektubunda, "5 Temmuz'da referandumda çıkan onurlu "hayır" kararını korkak bir her şeye "evet" kararına çevirdiniz" ifadesini kullandı.

Öte yandan, bazı eczacılar da ülkenin içinde bulunduğu zor durumu desteklemek için, greve gitmeyeceklerini açıkladılar.

Atina'da "kurtarma paketi"ne karşı gösteri

Yunanistan'ın başkenti Atina'da çeşitli sol gruplar, Yunan hükümeti tarafından kabul edilen "kurtarma paketi"ne karşı gösteri düzenledi.

Yunan hükümetinin Euro Bölgesi liderleriyle yeni bir kurtarma paketi konusunda anlaşmasını protesto eden göstericiler, Başbakan Alexis Tsipras'ın lideri olduğu Radikal Sol İttifak SYRIZA Partisi'nin bayrağını yaktı.

Yaklaşık bin gösterici, "Anlaşmaya hayır", "Tsipras derhal anlaşmayı iptal et" ve "Başbakan halkı daha da fakirleştiriyorsun" ifadelerinin yer aldığı pankartlar taşıyarak, parlamento binasının bulunduğu Sintagma Meydanı'nda hükümet karşıtı sloganlar attı.

Yoğun güvenlik önlemleri altında, yaklaşık üç saat meydanda kalan göstericiler, daha sonra olaysız dağıldı. Gösteri sırasında Vasilis Sofias ve Amalias caddeleri trafiğe kapatıldı.