Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, İran ve egemen ülkeler arasındaki nükleer anlaşma ile İran'ın nükleer silah geliştiremeyeceğini söyledi.

Obama, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında varılan anlaşmanın, İran'ın nükleer silah elde edebileceği tüm yolların önünün kapandığını söyledi. Obama kamerealrın karşısına Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte geçti.

ABD ve uluslararası ortaklarının yaklaşık iki yıl süren müzakerelerin ardından büyük bir başarı elde ettiğini belirten Obama, İran üstündeki yaptırımların kaldırılmasını istediklerini belirtti, "İran anlaşmayı ihlal ederse ambargolar yeniden yürürlüğe girecek, çok ciddi sonuçlar doğuracak." uyarısında bulundu.

"Anlaşma olmasaydı, İran'ın nükleer programı sınırlandırılamayacaktı. Bu Ortadoğu'da çok daha fazla çatışma anlamına gelecekti." açıklamasında bulundu.

6 yıldır başkan olduğunu hatırlatan Obama bu sürede askeri güç kullanıp kullanmama konusunda çok fazla ikilemde kaldığını açıkladı.

Obama, söz konusu anlaşma ile ABD ve müttefiklerine çok daha fazla güvenlik sağlanacağını belirtti.

"Çok insan acı çekiyor, çok fazla kan dökülüyor" diyen Obama, "Tarihi değiştirmek imkansız. Şiddet dolu bir geçmiş var. Bütün sorunlara barışçıl bir çözüm bulunması gerekiyor. Küresel ekonomiyi düşünmemiz gerekiyor. Bu noktaya ulaşmak için çok yol kat ettik." mesajı verdi.



- İngiltere/ Hammond: Sıkı limitler ve denetimler gelecek

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise anlaşmanın İran'a nükleer programıyla ilgili sıkı limitler ve denetimler getireceğini, bunun karşılığında ise bu ülkeye yönelik bazı yaptırımların kaldırılacağını söyledi.

Anlaşmayla İran'ın nükleer programıyla ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na erişim sağlayacağını ifade eden Hammond, böylece İran'ın uluslararası topluma programının barışçıl olduğu ve kalacağına dair güvence vermiş olacağını belirtti.

Hammond, bunun karşılığında da uluslararası toplumun İran'a yönelik bazı kısıtlamalarını kaldıracağını, bunun da ekonomik ve mali faydaları olacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu anlaşmanın tamamen uygulanmasını ve İran'ın nükleer silahlara ulaşmaktan uzak olmasını sağlayacağız. İran'ın tarihsel olarak tekrarladığı bölgedeki aktivitelerle ilgili endişelerin farkındayız. İran'ın içişlerine karışmaması için Körfez ülkelerini desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu anlaşmanın İran'ın komşuları ve uluslararası toplumla ilişkilerinde bir adım da olsa değişikliğe neden olmasını umuyoruz."

İran'a yönelik ekonomik ve mali yaptırımların zamanla kaldırılmasının, İran halkının ülkenin geleceği ve bölgedeki rolüyle ilgili alacağı kararlarda önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Hammond, "Uluslararası ortaklarımızla birlikte İran'ı bölgesinde özellikle şiddet içeren İslami aşırıcılığa karşı şeffaf ve yapıcı bir rol oynaması için cesaretlendirmeyi sürdüreceğiz" dedi.