Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi geriledi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksi geriledi

İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi Haziran ayında 0,5 puan azalarak 103,9 puan olarak gerçekleşti

Giriş: 14 Temmuz 2015, Salı 14:24
Güncelleme: 14 Temmuz 2015, Salı 14:24

İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi Haziran ayında 0,5 puan azalarak 103,9 puan olarak gerçekleşti.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nden (Türkiye İMSAD) yapılan açıklamaya göre, İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi Haziran ayında 0,5 puan azalarak 103,9 puan oldu.

Faaliyet Endeksi artışı Haziran ayında yavaşladı. Faaliyetlerde mevsimsellikle artış olmasına karşın genel seçim sonrası oluşan koşullar yavaşlatıcı etki oluşturdu.Bu endekste alt faaliyetlerdeki artışlar önceki aya göre sınırlı gerçekleşti. Haziran ayında Faaliyet Endeksi'nin geçen yılın aynı ayına göre 9,7 puan üzerinde olduğu görüldü.

Yurt içi satışlarda Haziran ayında bir önceki aya göre daha yavaş bir artış kaydedildi. İhracat faaliyetleri Haziran ayında durağan seyrederken, üretim artışı yavaşlamakla birlikte devam etti. Tahsilat hızındaki yavaşlama ise Haziran ayında da sürdü.

Güven endeksi mayıs ayından sonra Haziran ayında da 1,4 puan daha geriledi. Genel seçim sonrası oluşan koşullar güven endeksini zayıflatırken, Haziran ayı güven seviyesi geçen yılın aynı ayındaki seviyenin 12,8 puan altına düştü.

Haziran ayında inşaat sektörünün genel gidişatına ilişkin güven 1,4 puan, inşaat malzemeleri sanayi genel gidişatına ilişkin güven ise 1,1 puan azaldı. Yurt içi pazarlardaki genel gidişatta 1,7 puanlık bir gerileme yaşandı. İhracat pazarları genel gidişatına ilişkin güven ise durağan kalmaya devam etti.

Beklenti Endeksi'nde de düşüş yaşanırken, yurt içi siparişlerdeki artış beklentisi de uzun süre sonra geriledi ve Haziran ayında beklentiler mayıs ayına göre 0,8 puan zayıfladı.

İnşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentiler Haziran ayında 1,3 puan daha düşerken, gelecek üç aya ilişkin yurt içi sipariş beklentilerinde dört ay sonra 1 puan gerileme kaydedildi.

Açıklamada, "Nisan ve mayıs aylarında faaliyetlerde yaşanan hızlı toparlanmanın ardından, seçim sonuçlarıyla ortaya çıkan belirsizlik nedeniyle zayıflayan beklentiler ve güven faaliyetlerinin de yavaşlamasına yol açarak mevsimsel toparlanmayı sınırlamaya başlamıştır" yorumunda bulunuldu.

AA