Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında Viyana'da süren nükleer müzakerelere de değinen Yıldız, "P5+1 ülkeleriyle yapılan görüşmeler sonrası, İran'a uygulanacak yaptırımların ve nükleer ile alakalı kısıtlamaların sonuçlanması bölge açısından son derece olumlu olacaktır" dedi.

İran önemli bir ülke olduğunu aktaran Yıldız, "İran önemli bir rezervdir. Enerji sektörü açısından baktığımızda ciddi doğalgaz ve petrol kaynaklarına sahip olan bir ülkedir. O ülkenin kaynaklarını gerek öncelikle bölge daha sonra da dünya için sunmak dünyadaki petrol fiyatları açısından son derece önemli olacaktır. Ben orada yatırıma dönüşmeyen birçok kalem biliyorum. Özellikle batılı ülkelerin yaptırımlarıyla beraber onlar kısıtlanmıştı. Şimdi onların da önü açılmış olacak. O açıdan son derece olumlu bir gelişme olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"Türk Akımı'nda mutabık kalmadığımız konular var"

Yıldız, Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan Türk Akımı Projesi'nde, Türkiye'nin Rusya'yla yapılacak bir boru hattıyla alakalı çalışmalara sıcak baktığını ve 13 Haziran'da iki ülke liderlerinin Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de konuyu görüştüklerini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in verdikleri karar doğrultusunda Rusya'nın istediği fizibilite çalışması izninin Rusya'ya verildiğini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan sonra hükümetlerarası anlaşmayla alakalı taslak görüşmeleri var. O taslak görüşmeleri için karşılıklı evraklarımızı sunduk. Çünkü bu 30-40 yılları ilgilendirecek bir konu ve Trakya'da kurulacak şirketin ortaklığını ilgilendiren bir husus. Tabii ki İGA taslaklarında mutabık kalmadığımız hususlar var. Bunu söylemem lazım. Mutabık kalamadığımız hususlar var. Bunun en önemli kalemi Türkiye'nin yalnızca Türk Akımı Projesi'nde transit ülke olmasına değil aynı zamanda enerji merkezi olmasına sıcak bakıyoruz. Bunu daha önceden de konuşmuştuk. Yalnızca boru hattının oradan gelip geçmesi değil, hatırlarsanız 1 Aralık'ta Sayın Putin'in yapmış olduğu Türkiye ziyaretinde oranın bir merkez olması, enerji ve doğalgaz dağıtımıyla alakalı bir merkez olması konuşulmuştu. Ana konsept buydu ama Rusya Federasyonu'nun farklı bir teklifle geldiğini görüyoruz. Bunların üzerinde çalışılması, görüşmeler yapılması lazım. Projenin istediğimiz hızda gidiyor olmasını sağlamamız lazım. Biz bu proje karşısında her ülke gibi belki onlardan daha fazla Türkiye'nin menfaatlerini, getirilerini hesap etmek durumundayız. Rusya da aynı şekilde onu yapmak durumunda ama her iki ülkenin de ortak çıkarlarını oluşturacak yapıyı hep beraber kurmamız lazım. Biraz daha zamana ihtiyaç var gibi görüyorum"

AA