Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Altın, yatırımcıların, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin işaretler görebilmek için Fed Başkanı Janet Yellen'ın bugün Kongre'de yapacağı konuşmayı beklemeleri ile birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Yellen, geçen hafta faizin bu yıl artırılmasını beklediğini kaydetmesinin ardından, bugün ve yaarın ABD kanun koyucularına konuşma yapacak. Yüksek faizler, altının, tahviller ve hisse seneleri gibi faiz ödemesi yapmamamsı ve getiri sağlamaması dolayısıyla cazibesini azaltıyor.

Altın Çarşamba günü, Çin'de ekonomi ikinci çeyrekte ekonomistlerin tahminlerinin üzerinde büyürken, Yunanistan'da ana muhalefet partilerinin kemer sıkma paketini destekleyeceklerini kaydetmesi ile birlikte düştü. Metal bu yıl yüzd 2.7 geriledi ve üç ayın en düşük seviyesi yakınında işlem görüyor.

Kopenhag'da Danske Bank A/S analisti Jens Pedersen, "Çin'deki sarsıntının sakinleşmesi ve Yunanistan'da borç görüşmelerinin artık yoldan çekilmesi ile birlikte, Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitmek için güveninin olacağını düşünüyoruz" dedi ve "Bu durum altını olumsuz etkileyecektir" şeklinde konuştu.

Yellen, Kongre için hazırladığı konuşmada, işgücü piyasasındaki ek iyileşme için görünümünün iyi olduğunu ve bu durumun, merkez bankasını 2015 yılında faiz artırımına giden yolda tuttuğunu söyledi.

Yellen, bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi için hazırladığı konuşmasında, "Eğer ekonomi umduğumuz gibi evrilirse, ekonomik koşullar muhtemelen bu yılın bir döneminde federal fon oranı hedefinin yükseltilmesini uygun kılacaktır," dedi. Yellen, Fed yetkililerinin, büyümenin bu yılın kalan bölümünde güçlenmesini ve işsizlik oranının kademeli olarak düşmesini beklediklerini belirtti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 0.2 ton düşüşle 1,586.8 tona indi. Varlıklar Haziran ayı ortalarında gördüğü altı yılın en düşük seviyesi yakınında.

Spot gümüş yüzde 0.9 düşüş ile ons başına 15.2299 dolara geriledi. Platin ve palladyum da değer kaybetti.

(16:50'de güncellendi)