Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Petrol, İran ihracatındaki artışın kademeli olacağı spekülasyonu ile yükselişi ikinci güne taşıyor. İran’ın Salı günü dünya güçleri ile vardığı nükleer anlaşma ülkeye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını sağlayacak. Ancak İran’ın petrol ihracatını artırması küresel arz fazlası sorununu kötüleştirebilir.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.9 kadar geriledi. Goldman Sachs Group Inc.’e göre İran 2016 yılında ihracatı günlük 200,000 ile 400,000 varil arasında artırabilir ve üretim bir sonraki yılda da genişlemeyi sürdürebilir. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, anlaşmayı kınadı ve “tarihi bir hata” olduğunu savundu. Energy Information Administration’nın Çarşamba günü açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg’in anketine katılan analistleri ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta gerilediği tahmininde bulundu.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlnama Çin ve Yunanistan’dan kaynaklanan ekonomik belirsizlik ve küresel arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonu ile duraksadı. Societe Generale SA’ya göre İran petrolünün piyasaya yavaş bir dönüş yapması, arz fazlasını artırmak yerine artan talebi karşılamada olumlu olabilir.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “İran üretimi bir süre artırmayacak. İsrail’in anlaşmanın sonuçları konusunda ABD senatosuna ne kadar baskı yapacağı da bir soru işareti” dedi.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 47 sent kadar gerileyerek Londra saati ile 11.36’da varil başına 52.57 dolardan alıcı buldu. Kontrat, Salı günü 84 sent artış ile 53.04 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamaya yakın seyrediyor. Fiyatlar bu yıl pek değişiklik göstermedi.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 59 sent kadar gerileyerek varil başına 57.92 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 5.37 dolar seviyesinde. Daha aktif olan Eylül kontratı 58 sent düşerek 58.10 dolar seviyesinde.

(14:30'da güncellendi)