Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., Salı günü varılan nükleer anlaşmanın ardından İran’ın petrol ihracatını hızlı bir şekilde artırma planının muhtemelen gecikeceğini çünkü yaptırımların 2016 yılında kaldırılması ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Basra Körfezi ülkesi, dünya güçleri ile vardığı anlaşmanın ardından petrol ihracatını günlük 500,000 varil kadar artırmak istediği sinyali verdi. Ancak Goldman’ın Salı günü yayımladığı rapora göre ülkenin söz konusu planı ilk aşamada gerçekleştirilemeyebilir. Goldman, İran’ın petrol ihracatını gelecek yıl günlük 200,000 ile 400,000 varil arasında genişleteceği tahmininde bulundu.

Goldman raporda, “Yaptırımların kalkma zamanlaması ötesinde bile bu tahmin ile ilgili belirsizlik büyük. İran üretiminde büyük ve sürdürülebilir bir artış görülmesi ancak kademeli olabilir” ifadelerini kullandı.

İran’ın nükleer anlaşması ülkenin nükleer programını sınırlandırırken uluslararası finansal ve ekonomik engellerin kaldırılmasını sağlayacak. Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh Mayıs ayında ülkenin petrol ihracatını yaptırımların kaldırılmasının ardından günlük 500,000 varil artırmayı planladığını söylemişti.