Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, sanayi şirketlerinin gerilemesi ve beklentileri aşan Çin büyüme verisinin yatırım güvenini desteklemede başarısız olması ile düşüşü ikinci güne taşıyor.

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., şirketin kayıp vereceği ve borç yapılandırmasına ihtiyaç duyacağı endişesi ile Seul’da yüzde 30 geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4.2 geriledi. Güney Kore’de LG Chem Ltd. ham madde üreticilerindeki yükselişlere öncülük etti. Hindistan’da Reliance Industries Ltd. petrol fiyatlarının yükselmesi ile enerji şirketlerindeki yükselişleri hızlandırdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.2 gerileyerek Hong Kong saati ile 13.01’de 939.52 puan oldu. Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası ikinci çeyrek dönemde bir yıl önceye göre yüzde 7 genişledi ve ekonomistlerin yüzde 6.8’lik tahminlerini aştı. Şanghay Bileşik Endeksi geçtiğimiz ya yüzde 25 düştü ve dünya genelinde en kötü performansı gösterdi. Fed Başkanı Janet Yellen Çarşamba günü ABD kanun yapıcılarına yapacağı konuşmada faiz artımı zamanlaması ile ilgili ipuçları verebilir.

Phillip Capital Management Sdn. baş yatırım yetkilisi Ang Kok Heng, “Çinli yatırımcılarda güven düşük. Ekonomik veri hisse senetleri aşağı gidiyorsa önem arz etmez. Gelişen piyasa fon akışları hala ABD’nin faiz artırımına odaklı” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1.8 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.5 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi 2015’te yüzde 3.6 artış gösterirken, 16.4 kat değerleme kaydedildi.