Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen’in faiz oranlarının bu yıl artırılacağı sinyali vermeyi sürdürmesine rağmen federal fon vadelileri faiz artırımının Eylül’de gerçekleşeceği ihtimalini yaklaşık yüzde 33 olarak fiyatlıyor.

Yine de Royal Bank of Canada’nın RBC Capital Markets biriminden Tom Porcelli ve Jacob Oubina dahil olmak üzere Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Eylül’ü faiz artırımı için en olası ay olarak görülüyorlar.

ABD’de iş gücü piyasası güçlenirken, ücretler artış trendinde. Dolayısıyla ABD 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleştirilecek faiz artırımına dayanabilecek güçte görünüyor. En azından bazı tartışmalar bu yönde. Yellen, Çarşamba günü ABD kanun yapıcılarına yapacağı konuşmada benzer buna bir argüman sunabilir.

Porcelli ve Oubina’nin Pazartesi günü yayımladıkları rapora göre faiz artırımı önündeki en büyük engel Fed’in estetiğe ekonomik temellerden daha fazla önem vermesi olabilir. Bu tahmin doğru çıkarsa faiz oranlarında artış daha uzun bir zaman içinde gelebilir.

RBC ekonomistleri, “Fed, Eylül ayında faiz artırımına gitmezse ardından uzun bir zaman içinde de faiz oranlarını yükseltmeyebilir. Bu hesaplamanın ardındaki analiz oldukça basit, Fed faiz artırımı için birkaç şeyin daha gerçekleşmesi gerektiğine işaret edebilir” değerlendirmesi yaptı.

RBC ekonomistlerine göre Fed faizi Eylül’de artırmazsa buna gerekçe olarak Yunanistan ve Çin çalkantılarını ve ABD’nin Ağustos ayı istihdam verisini gösterebilir. ABD’nin Ağustos ayı istihdam verisi, 4 Eylül’de açıklanacak.

RBC ekonomistleri, “Eylül ayında artırıma gidilmemesi Aralık ayını en olası ihtimal yapıyor. Ancak o zaman da yıl sonunda likidite sorunları yeni regülasyon talepleri ile şiddetlenebilir. Dolayısıyla 2015 yılı sonundaki piyasa volatilitesi Fed’in harekete geçmesini geciktirerek dikkatleri Mart’a çeker. Burada da ilk çeyrek dönemdeki yavaşlamanın son birkaç yılda olduğu gibi tekrarlaması durumu olabilir. Haziran ayına gelindiğinde yavaşlamanın geçici olup olmadığı tartışılır. Eğer senaryomuz doğruysa ve Fed’in estetiğe önem verdiği konusunda haklı çıkarsak Fed için bir sonraki en olası faiz artırım zamanlaması Eylül 2016” ifadelerini kullandılar.