Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yarınki toplantısında bölge ekonomisinin son durumunun ele alınmasının yanı sıra, Yunanistan konusunun da ilk gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

AMB, devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'ta başlamış ve bu kapsamda Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamayı ve talebi canlandırmayı hedeflediğini açıklamıştı. 2016 yılının eylül ayında sonlandırılması beklenen parasal genişleme programıyla, banka bilançosunun 1 trilyon eurodan fazla büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.

Düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden AMB Başkanı Mario Draghi'nin bölgedeki enflasyona ilişkin değerlendirmeleri ve parasal genişleme programına ilişkin yeni detaylar, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Bankanın Frankfurt'ta yarın gerçekleştireceği toplantıda parasal genişlemeye ilişkin detayların paylaşılacağı, büyüme dinamiklerinin ele alınacağı ve son enflasyon görünümünün değerlendirileceği öngörülüyor. Toplantıda yeni bir para politikası tedbirinin açıklanması ise beklenmiyor.

Kreditörleriyle uzun görüşmelerin ardından el sıkışarak üçüncü kurtarma paketini kapsayan anlaşmayı parlamentosuna çarşamba günü sunacak olan ve Acil Likidite Desteği'ne (ELA) ihtiyaç duyan Yunanistan'ın da toplantının diğer önemli konularından olması muhtemel gözüküyor.

Yunan parlamentosundaki oylamanın ertesi günü toplantı gerçekleştirecek AMB'nin Yunan bankalarına ELA limitini artırıp artırmayacağı ve Yunanistan ile AB liderleri arsındaki anlaşmaya ilişkin görüşleri de piyasalar tarafından bekleniyor.

"ELA artışı için muhtemel zamanlama yarın olabilir"

UniCredit Euro Bölgesi Başekonomisti Marco Valli yarınki toplantıda herhangi bir politika değişikliği beklemediklerini söyledi.

Bankanın iç toplantı sürecinde önemli gelişmelerin Yunanistan ve Çin'de meydana geldiğini anımsatan Valli, "Euro Bölgesi'nden gelen haberler, büyüme ve AMB'nin beklentileri doğrultusunda gelişen enflasyon görünümüyle birlikte genellikle umut verici. Yunanistan krizi ve Çin'deki gerilime karşın finansal koşullar, büyük ölçüde uyumlu olmaya devam ediyor" dedi.

Valli, AMB'nin Yunan bankalarına likiditeyi artırmak için öncelikle ülkenin borcuna ilişkin net bir siyasi taahhüde ve Yunan bankalarının yeniden sermayelendirilmesine ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"AMB için en açık seçenek, üçüncü kurtarma paketinin Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) çatısı altında finanse edilmesini beklemek olabilir. Ancak bu, haftalar alacak ve günlük 60 euro para çekme limitinin olduğu Yunanistan için çok uzun bir süre. Bu yüzden, ELA artışı için muhtemel zamanlama, Yunan parlamentosunun kurtarma paketini oylamasından hemen sonra, yarın olabilir."

"Parasal genişleme programının 'tam olarak' uygulanması konusundaki ısrar sürüyor"

Commerzbank Başekonomisti Jörg Kraemer ise bankanın parasal genişlemeyle ilgili olarak, "bekle-gör" moduna devam etmesinin muhtemel olduğunu bildirdi.

Bankanın aynı zamanda parasal genişleme programının "tam olarak" uygulanması konusundaki ısrarını sürdürdürdüğünü dile getiren Kraemer, son haftalarda tahvil alımını eleştiren yönetim kurulu üyelerinin bile varlık satın alımı programının tam anlamıyla uygulanacağı konusunda şüphe bırakmadığına dikkati çekti.

"Draghi, Yunanistan'la ilgili anlaşmada AMB'nin görüşünü aktarabilir"

ABN AMRO Ekonomisti Joost Beaumont de Yunanistan'ın anlaşma planına sadık kalması durumunda AMB'nin Yunan bankalarına desteğinin gelebileceğine işaret etti.

Yarınki toplantıda AMB'nin ELA limitini artırabileceğini belirten Beaumont, "Perşembe günü, Draghi Yunanistan'la ilgili anlaşmaya ilişkin AMB'nin görüşünü aktarabilir ve bankanın Yunan bankalarıyla nasıl başa çıkacağını ve özellikle ELA ile ilgili daha fazla içerik verebilir" değerlendirmesini yaptı.

AA