Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), Nisan ayından bu yana ilk kez bu hafta para piyasası operasyonlarını kullanarak finansal sistemden fon çekti. Bu durum kısa vadeli borçlanma maliyetlerinin politika yapıcıların istediği gibi düşük olduğu sinyali verdi.

Bu hafta yüzde 2.5 faiz ile likidite enjekte eden PBOC, 40 milyar yuan değerinde (6.4 milyar dolar) ters repo işlemi gerçekleştirirken, 85 milyar yuan değerinde kontratın vadesi doldu. Bloomberg’in derlediği verilere göre bu durum net 45 milyar yuanın geri çekilmesi ile sonuçlandı.

Hong Kong’daki Standard Chartered Plc kıdemli stratejistlerinden Becky Liu, “Temel likidite durumu nötr. Özellikle hisse senedi piyasasının aşağı gitmesi ile birlikte insanların bankalar arası oranın çok genişlemeci durumu sürdüreceğine yönelik inançları artacak” dedi.

Ağırlıklı ortalamaya göre likidite göstergesi olan 7 günlük repo oranı, 1 baz puan gerileyerek Şanghay saat ile 11.42’de yüzde 2.41 seviyesine indi. Önceden 3 baz puan düşen oran, Çarşamba günü yüzde 2.36 ile 4 haftanın en düşük seviyesine indi.