Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:40’ta güncellendi)

Petrol, ülke genelinde gerileyen stoklar karşısında ABD rafinerilerinde stokların artması ile 3 ayın en düşük seviyesinden yükseliyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.4 kadar artış gösterdi.  Rafinelerin haftalık bazda 1989’dan bu yana en çok petrolü kullanmaları ile total stok, beklentilerin üzerinde geriledi. Goldman Sachs Group Inc.’a göre İran ihracatının artması petrol piyasasına 2016’ya kadar tam olarak etki etmeyecek.

Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinden gösterdiği toparlanma, küresel arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonu ile duraksadı. İran pazar payını geri kazanma arayışına girerken, ABD’li üreticiler üretimi artırıyor. ABD’de total petrol stoku geçtiğimiz hafta geriledi.

Syndey’deki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, “Stoklarda pozitif bir düşüş var. Güven, hala kırılgan. Bu ihtiyatlı bir iyimserlik” yorumunda bulundu.

EIA’nın verilerine göre stoklar yılın bu döneminde 5 yıllık ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil yukarısında seyrediyor. EIA’nın Çarşamba günü yayınlanan raporuna göre ABD’de rafineriler, geçtiğimiz haftada günde 16.8 milyon varil kullandı ve 1989’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Ağustos vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 76 sent kadar yükselerek varil başına 52.17 dolar oldu ve Londra saati ile 10.55’de 51.96 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 1.63 dolar gerileyerek 51.41 dolar ile 9 Nisan’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 5 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 2.5 geriledi.

Ağustos vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 93 sent yükselerek varil başına 57.98 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 1.46 dolar değer kaybederek 57.05 dolara geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 5.85 dolar seviyesinde. Ağustos vadeli Brent petrol kontratının vadesi Perşembe günü doluyor. Daha aktif olan Eylül vadeli kontratı 60 sent artış ile 57.72 dolara ulaştı.

(13:40’ta güncellendi)