Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin beş önemli soruya yanıt vermesi bekleniyor. Draghi bugün, Yönetim konseyi'nin faiz kararı duyurusundan 45 dakika sonra, TSİ 15:30'da basın toplantısı yapacak. Açıklamaların büyük bölümü Yunanistan ile ilgili olacak.

AMB'nin Yunan bankalarına likidite desteğini artırması için ne gerekecek?

Acil likiditeye ilişkin bir karar Perşembe sabahı gelebilir. Yunanistan bankalarının iki haftayı aşkın süredir kapalı olması ve sermaye kontrolleri uygulanması ile birlikte, Avrupa Komisyonu, bu kuruluşların çökme noktasında olduğunu söylüyor.

Ancak AMB'nin acil fonlamayı yeniden başlatması için, yetkililerin Yunanistan yönetiminin dış kurtarma paketini alma ve batıştan kaçınma yolunda olduğu konusunda güven duyması gerekecek. Yunan parlamenterler, Başbakan Alexis Tsipras'ın, kendi partisi Syriza içinde, çoğunluğa kafa tutmaya yetecek denli muhalefete karşın, Çarşamba gecesi kemer sıkma tedbirlerini onayladı.

AMB ayrıca, Yunanistan'ın 20 Temmuz'da süresi dolacak daha önceki kriz programı dahilindeki 3.5 milyar euroluk (3.8 milyar dolar) tahvil ödemesinde temerrüte düşmeyeceğinden emin olması da gerek. Avrupa Komisyonu Yunanistan için, 28 AB üyesinin onaylaması gereken kriz fonundan alınacak, 7 milyar euro tutarında köprü finansman hazırlamaya çalışıyor.

AMB, Yunanistan 20 Temmuz'da ödeme yapamazsa nasıl tepki verecek?

Aralarında Euro Bölgesi maliye bakanlarının da bulunduğu geçen haftanın tüm gececileri, AMB'nin ELA'daki (acil durum likidite yardımı) mevcut 88.6 milyar euroluk tavanı devam ettirmesine yetecek gibi görünen bir anlaşmaya vardı. 20 Temmuz tarihi bunu değiştirebilir.

Yönetim Konseyi'nin, Yunanistan faturayı ödeyemezse, likiditeyi daraltmaktan ya da hatta çekmekten başka seçeneği kalmayacak. Ardından tekrar, üçüncü kurtarma paketine yönelik müzakereler halen sürüyorsa, Draghi ve çalışma arkadaşları bu sürecin çökmesi konusunda isteksiz olabilir.

Yunanistan gerçekten kurtarma paketinin koşullarını yerine getirebilir mi?

Şimdiye dek, Draghi, anlaşmanın geneline karşı sessiz kaldı ve bu herkesin, anlaşmanın güçlü bir toparlanmaya yol açıp açmayacağı yolundaki değerlendirmesini dikkatle dinleyeceği anlamına geliyor. Borç sürdürülebilirliği bu noktada kilit konu olacak ve aynı zamanda kemer sıkma tedbirlerinin aslında başarı ihtimaline de bakılacak. Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan ekonomisinin ağır hasar gördüğünü ve yükü taşıyamadığını belirterek, yoğun bir borç hafiflemesi çağrısında bulundu.

Euro Bölgesi ekonomisi Yunanistan krizine dayanabilir mi?

AMB'nin İcra Kurulu üyeleri defalarca, Yunanistan krizinden gelebilecek potansiyel türbülansla baş edebilmek için tüm gerekli araçlara sahip olduklarını söylediler. AMB'nin bulaşma ile mücadele yeteneği basın toplantısında önemli bir soru olacak, ancak Draghi muhtemelen endişeleri yersiz olarak niteleyecek. Ancak Grexit konuşmalarının Euro Bölgesi üyeliğinin terse çevrilebilir olmadığı kesinliğini ortadan kaldırması ile Euro Bölgesi’ne duyulan güven sarsıldı.

QE programı nasıl gidiyor?

Para politikası Perşembe günü gündemin arka sıralarında yer alabilir. Draghi’nin merkez bankasının QE programını planladığı gibi uygulayacağını yinelemesi bekleniyor. Analistler satın alım hızı veya kompozisyonunda potansiyel değişikliklere dair ipuçlarını yakından takip edecekler. Toparlanmadaki yavaşlama ve enflasyonun yukarı yönlü hareketlenmesindeki zayıflık bunu doğrulayabilir. Draghi’ye ayrıca AMB’nin önden yüklemeli varlık alımları ile ilgili de sorular yöneltilecek.